Kino - Arvostelu

Deep Red - verenpunainen kauhu

Profondo rosso 

Moni 1980-90-lukujen elokuvaentusiasti muistaa helsinkiläisen videovuokraamoketjun takakulmien hyllyjä komistaneet Dario Argenton italo-kauhuklassikot. Eihän näitä leikkaamattomia nauhoja esillä olisi saanut pitää, mutta tavalla ja toisella videolakien sääntöviidakkoja kierreltiin ja kaarreltiin. Jos asiakas vähän jaksoi etsiä, saattoi originaalikantiset (sittemmin bootlegeiksi paljastuneet) Argento-elokuvat vuokrata kotiinsa kohtuuhintaan. VHS-nauhojen kuvanlaatu vaihteli heikon ja todella heikon välillä. Mutta että oli suomenkieliset tekstitykset... ja melkeinpä virallinen widescreen-kuvakoko... Se oli vuonna 1992 glamouria se.

Nostalgia sikseen. Deep Red - verenpunainen yö (myöhemmin tekstissä luontevammin Profondo rosso) on saanut uuden käsittelyn. Alkuperäinen filmi on viety digipöydälle restauroitavaksi. Roskaiset ja haalistuneet video- sekä filmikopiot jäävät unholaan uuden kaunokaisen jaloissa.

Valitettavasti vanhat muistot rätisevän Profondo Rosso -bootlegin parissa olivat huomattavasti ruusuisemmat. Dario Argenton aura on monien elokuviensa kohdalla varsinaista tuotetta isompi. Taiteen shokkiarvo on väljähtynyt. Juonenkehittely on sietämättömän verkkaista, kerronta puhtaasti kuvallista. Käsikirjoituksesta puuttuvat tärkeät syyt sekä syvyydet.

Audiovisuaalinen kokemus toimii sisällön löyhyydestä huolimatta. Goblinin funk proge -score rullaa voimalla. Miksaus on jämäkkä, neljän vuosikymmenen jälkeenkin äänimassa luo jännitteen. Volyymitasoja ja spektriä käytetään poikkeuksellisella rohkeudella.

Argento nauraa Italian poliisivoimille jakamalla rikostutkinnan vetovastuun välittömästi toisaalle. Filmin avaavaa järjetöntä veritekoa setvimään käyvät ulkomaalainen kapakkajazzpianisti sekä maakuntatason toimittaja. Epämääräinen kaksikko pysyy tiiviisti murhaajan kintereillä. Jopa kauhuelokuvan varsin löyhillä rajauksilla juoni on älytön. Tökeröiden sattumien ja epäloogisuuksien kirjaamiseen eivät yhdet ihmissormet riitä.

Profondo rosso esitetään ensi kertaa Suomessa teatterilevityksessä 14. syyskuuta 2018 alkaen. Elokuvan voi bongata useilla paikkakunnilla lähinnä erikoisnäytöksissä. (VA)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Dario Argento
Pääosissa: David Hemmings Daria Nicolodi Clara Calamai Gabriele Lavia Macha Meril Nicoletta Elmi Musiikki: Goblin
Tarina: Dario Argento Bernardino Zapponi

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1975Kesto: 122 minuuttia
Julkaisija: Cinema Mondo 
  
 
Ikäraja:
(16)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 16 vuotta täyttäneelle.
    

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Cinema Mondo) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään