Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Star Wars IV V VI

 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Tähtien sodan Blu-ray -laitosten mukana on myös kahteen osaan jaotellut "uudet ja vanhat" -elokuvat. Saattaa nimittäin olla, että kolmen ensimmäisen osan kovien fanien joukossa on paljon niitä, jotka eivät voi sietää 1999-2005 ensi-iltansa saaneita uusi elokuvia.

Ensimmäinen osa on monille kaikkein paras, koska se antaa mielikuvitusta kiihoittavia viitteitä kaikesta siitä, mitä kuolemantähden tärkeiden piirustusten, prinsessan ja orpopojan sekä kiehtovan Darth Vaderin taustalla oikeastaan onkaan.

Imperiumin vasta isku puolestaan on toiminnaltaan tyylikkäin. Varsinkin jäisissä maisemissa tehty taistelu on yksi tärkeimmistä elokuvaoheismateriaalien lähde aina pienoismalleista legoihin. Scifin kruunaamaton kuningatar Leighj Brackett teki sujuvan käsikirjoituksen Lawrence Kasdanin kanssa.

Jedin paluu on trilogian osista häilyvin. Sen arvo tuntuu nousevan ja laskevan jokaisella katselukerralla. Kiiturien taistelu tiheässä metsässä on edelleen toimiva kohtaus. Pikkuiset ewokit, niistä pitää tai sitten ei.

Kokonaisuutta on rapauttanut internetin keskustelupalstoilla kuumia tunteita herättänyt tieto, jonka mukaan Lucas ei tyytynyt näpelöimään trilogiaansa vain kerran. BD-versiossa

Darth Vader kuulemma huutaa "eiiiiii" syöksyessään kuolemaan ja Yoda on luotu uusiksi tietokoneella. Ja kaikkea muuta myös. Tämä keskustelu sopii hyvin Tähtien sota -kaanoniin, sillä innokkaimmat tuntuvat suhtautuvan siihen kuin aikojen saatossa muuttuneeseen Raamattuun. BD:t katsottuani en nimittäin kyseisiä muutoksia huomannut, ja myöhemmin tehtyäni BD/DVD -vertailua en edelleenkään tullut hullua hurskaammiksi, onko jotain oleellista syntiä tehty. Esimerkiksi jos Vaderin huuto (ajassa 1.45) on lisätty, se tapahtui jo DVD-vaiheessa.

Lucas on ollut kuvan ja äänen tarkkuuden puolestapuhuja aina. THX-systeemi paransi aikoinaan, tosin kiistanalaisesti, elokuvateatterien ja videoiden teknistä tasoa. Yllättäen Tähtien sodat eivät teräväpiirtokuvana ole aivan referenssitasoa. Tehosteilla ja tietotekniikalla on aikoinaan pelattu se, mitä pelattavissa on, joten parannettavaa taisi jäädä suhteellisen vähän. Ja hyvä niin, sillä keinotekoisilta ratkaisuilta on vältytty. Silti ero aiempiin DVD-laitoksiin on huikea. Ääniraidat hyötyvät paljon enemmän. Kun kyse on avarauusoopperasta, pakottamattoman luonnollinen toisto merkitsee paljon. Aiemmin oltiin Finlandia-talossa, nyt kaiketi uudessa Musiikkitalossa.

Kaikissa elokuvissa on kaksi kommenttiraitaa. Ensimmäinen on Lucasin, näyttelijöiden ja tuotantotiimin vastuulla. Toinen on aina koottu arkistoiduista haastatteluista. The Compelete Sagan muita ekstroja ei sitten tässä olekaan. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Useita
Pääosissa: Mark Hamill Harrison Ford Carrie Fisher Alec Guinness
Tarina: Useita

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1977-1983Kesto: 387 minuuttia
Julkaisija: FS FilmKuva:
108op 2.35*
Ääniraita: DTS-HD MA6.1
 
Ikäraja:
(11)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 11 vuotta.
VET: 109807EAN: 6438044304961

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (FS Film) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään