DVD - Arvostelu

Päätalo DVD arvostelu kansi

Päätalo

 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

”Minä olen Kalle Päätalo. En osaa puhua, mutta olen kirjoittanut kirjan”. Jos elokuvan varhaisille Helsingin kirjamessuille sijoittuva kohtaus on totta, se kertoo suoraan ihmisestä nimeltä Kalle Päätalo.

Keskustelin joskus 1990-luvun alussa kirjailijan kanssa kutakuinkin pari tuntia ja sama ajatus heräsi: harva taiteilija on saavuttanut näin paljon kansalaisia ja samalla säilyttänyt kaikkinaisen vaatimattomuutensa.

Puhelinkeskustelun pääsanoma oli se, kuinka hänen kirjojaan lukemattomat ihmiset tukuttavat hänet maaseutukuvausten takia keskustalaiseksi. Päätalolle ominaista elämäntargediaa tämäkin: hänet samaistettiin samoihin tahoihin, jotka Taivalkoskella pyrkivät tulevan kirjailijan sinnikkäästi nitistämään. Kunnan elätistä rakennusmestariksi edennyt oli koko aikuisikänsä sosialidemokraatti. Ei ollut ihme, että miestä potutti. Eikä sekään, että hän asettui asumaan Tampereelle.

Päätalo-elokuva kuvaa hyvin, vaikkakin etäältä ja viitteenomaisesti näitä kirjailijan aikuisiän kommelluksia. Muuta vikaahan hänessä ei ollut kuin köyhyyden tuoma huono itsetunto, herkkyys, humalapäissään tehdyt törttöilyt ja liiallinen rehellisyys.

Elokuvan vahvuus on siinä, että se täydentää aiemmin Mikko Niskasen tekemiä Kallen nuoruudesta kertovia elokuvia. Tämä poikkeaa edeltäjistään siinä, että sen voi haukottelematta saati teatteriin nukahtamatta katsoa. Ikävä kyllä lopullinen särmä kuitenkin jää saavuttamatta. Kai Lehtinen on liki täydellinen Päätalo, mutta mitä muuta ohjaajalla on tarjota? Päätalon kirjojen anti olivat loistavat työnkuvaukset. Elokuvakin kuvaa harvinaisella tavalla aamusta yöhön rakentavan yhteiskunnan elämää. Mutta taidetta tämä ei missään nimessä ole.

Sanomaksi jäävät naiset. He miltei tuhosivat, mutta lopulta pelastivat Kallen, kertoo elokuvan pääsanoma. Herkkä mies kaipaa rakkautta ja kannustusta uralla, mutta sitä ei ensimmäinen avioliitto pystynyt tuomaan. Himo vieraisiin naisiin oli suoranainen ongelma. Mutta kuten äiti (Pirjo Leppänen toistaa roolinsa/Elämän vonkamies ja Elämäni savotat) oli aina tukenut poikaa kirjallisissa pyrkimyksissä, myös uusi aviopuoliso (aina herkkä Susanna Anteroinen) kädestä pitäen avitti eteenpäin. Aika harvinainen asetelma nykypäivän elämysteollisuudessa, sanoisi joku.

Laadukas kuva suorastaan häikäisee varsinkin ulko-otoksissa. Studiossa mennään jo rakeisemman jäljen äärelle. Ääniraita toimii, mutta vaatiin ajoittain pinnistelyä dialogin seurantaan. Tilaa ei luoda juuri laisinkaan. Ekstroissa faktaruutuja, traileri ja tiiseri. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Hannu Kahakorpi
Pääosissa: Kai Lehtinen Susanna Anteroinen Nina Jääskeläinen
Tarina: Elina Halttunen Miisa Linden Kalle Päätalo
Kuvaus: Jarkko T. Laine
Musiikki: Pessi Levanto

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2008Kesto: 103 minuuttia
Julkaisija: NordiskKuva:
Anamorfinen 1.86
Ääniraita: Dolby Digital 5.1
 
Ikäraja:
(11)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 11 vuotta.
VET: A-51512EAN: 6420201176139

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Nordisk) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään