Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Näin valloitettiin villi länsi

How the West Was Won 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Neljän ohjaajan episodielokuva kuulostaa tuhoon tuomitulta ajatukselta. Yhdysvaltain kiihkeintä historiaa kuvaava Näin valloitettiin villi länsi sijoittuu kuitenkin kastinsa kärkipäähän.

Henry Hathaway vastasi uudisasukasjaksosta, jonka ottaa suvereenisti haltuunsa James Stewartin majavanmetsästäjä. John Ford kuvaa sisällissotaa, ja George Marshallille jäi rautatien veto rannikolta toiselle. Lisäksi Tarzaneistaan tunnettu Richard Thorpe ohjasi (ilman alkutekstien mainintaa) täydentäviä historiallisia kohtauksia.

Projekti sai alkunsa Time-lehden juttusarjasta, jossa kuvattiin lännen historiaa eri puolilta. Nykykatsannosta panee merkille sen, kuinka Vietnamin sotaa ennen ei varottu alleviivaamasta, kuinka mielivaltainen hyökkäys Yhdysvaltain laajentuminen oli.

Huomaa salaatin sattumina Lee Van Cleef jokirosvona, John Wayne kenraali Grantina ja Eli Wallach desperadona. Luultavasti Sergio Leone katseli elokuvaa tarkoin silmin.

Blu-rayn kuvan (hyvin laaja 2.89:1) tarkkuus näyttää häikäisevältä, värit hehkuvat ja kohina on minimissä. Aiempiin videoversioihin verrattuna ero on suurimpia, mihin teräväpiirtotekniikka on pystynyt.

Silti katsoja saattaa ihmetellä, mitä oikein katsoo. Elokuva kuvattiin kolmen kameran Cinerama-systeemillä, joka imitoi ihmisen näkökentän rajoja. Suurin vaiva oli poistaa menetelmästä johtuvat vertikaaliset rajat. Nämä kaksi poimua toki näkyvät BD:lläkin aika usein. Häiritsevintä on kuitenkin kaarevalle valkokankaalle suunniteltu kuvaus. Perspektiivit toimivat väärin, ja puhvelinmetsästäjän kivääri osoittaa aivan muualle kuin puhvelilaumaan, mutta niin vain eläin kaatuu. Ääniraita (Dolby TrueHD5.1) soi rauhallisesti ja tavoittaa sopivasti tilatunnelmaa. Ekstroissa kommenttiraita, mielenkiintoinen Cinerama-dokumentti (97 min.) ja traileri. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Henry Hathaway John Ford George Marshall Richa
Pääosissa: John Wayne Eli Wallach James Stewart
Tarina: James R. Webb John Gay
Kuvaus: William H. Daniels
Musiikki: Alfred Newman

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1962Kesto: 165 minuuttia
Julkaisija: WarnerKuva:
1080p 2.89*
Ääniraita: Dolby Digital TrueHD5.1
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: 69274EAN: 7321946210845
© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään