Kino - Arvostelu

The Greenaway Alphabet

(Yksittäistapauksissa kritiikki saattaa olla synnyttäjälleen erityisen haastava tehtävä. Yltiöpäinen henkilöpalvonta ei saisi välittyä lukijalle. Toisaalta, ei omaa historiaansa voi täysin poiskaan sulkea. Varoituksena on täten sanottava, seuraava kritiikin taustalle piiloutuu eliniän kestänyttä fanitusta.)

Englantilainen Peter Greenaway on aikamme merkittävimpiä visuaalisia taiteilijoita. Greenawayn elokuva- sekä maalaustaiteessa on nähtävissä todellisen auteurin kädenjälki. Tunnistettavuus on arvo. Sama arvo on pitänyt Greenawayn valtavirran ulkopuolella.

Elokuvantekijä-taidemaalarin uraa palasiksi pilkkova The Greenaway Alphabet on kuin kurkistus perhealbumiin. Artistin vaimo ja tytär ovat koostaneet kohteestaan sisällöltään sympaattisen dokumentin, taiteelliselta ulosanniltaan greenawaylaista tyyliä mukaillen. Leikkausrytmin sekä geometristen kuvakollaasien mestarin työnjälkeä tunteva voisi helposti väittää isäpapan osallistuneen dokumentin viimeistelyprosessiin.

Matemaattisia kuvioita, ihmisruumiita sekä arkkitehtonisia asetelmia rakastava ohjaaja seisoo kameran eteen tarkoin aseteltuna ja alastomana. Henkilökuvan esittelemä Greenaway on herkkä ja rakastava perheenisä - hämmentävien ja äkkiväärien elokuviensa vastapainoksi. Perheen teini-ikäinen tyttö esittää isälleen yksinkertaisia kysymyksiä. Isä-Peter laventaa aihepiirejä, monimuotoisia vastauksia antaen. 75-vuotiaana särmä on terävä, maailmasta on jo rakentunut ehdoton kokonaiskuva. Syvää viisautta kuuntelee herkistyneenä. Tulkitsijan karisma kantaa.

Henkilöhahmoa auki repivä, housut riisuva taiteilijadokumentti nähdään Espoo Cine -filmifestivaaleilla 2018. (VA)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Saskia Boddeke
Pääosissa: Peter Greenaway Pip Greenaway

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2017Kesto: 70 minuuttia
Julkaisija: EspooCine 2018 
  
 
Ikäraja:
(S)
Sallittu kaikenikäisille.
    
© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (EspooCine 2018) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään