Kino - Arvostelu

Star Wars: Episode VII Force Awakens

En ihmettele yhtään, että George Lucas tuoreeltaan osoitti tyrmistyksensä nähdessään, mihin hänen Tähtien sota –kanoninsa on menossa Disneyn johdolla. Primäärireaktio oli oikeutettu, vaikka Lucas itse teki vieläkin huonompia osia.

IMDB:n yli 400 000 käyttäjää antaa 8,4 pisteen keskiarvon ja suurilevikkisimmät sanomalehtemme neljä tähteä. Ketä enää voisi uskoa?

Ainoastaan itseä. Uusin tähtiensota muistutti kokemuksena hyvin paljon Bondin Spectreä. Kävin katsomassa molemmat vasta suuren kohun laannuttua. Epäilevin mielin.

Paine oli toki melkoinen. Molemmat olivat osa omaa henkilöhistoriaani. Bondin osalta 007 Istanbulissa ja Tähtien sodan Imperiumin vastaisku ovat elokuvia, jotka aika-ajoin katson uudestaan hyvin mielelläni.

Spectren pitkä aloituskohtaus haki sentään vertaistaan, mutta Tähtien sota VII oli suoranainen pettymys. Toki se oli parempi kuin episodit I, II ja III, mutta lähtökohta tuntui perin kummalliselta. Lopputulos samoin.

Elokuva on puhdas homage, kunnianosoitus. Se piehtaroi alkuperäisen trilogian nostalgioissa, kuvastossa ja taustoissa. Mitään uutta annettavaa sillä ei ole.

Oikeaa tunnelmaa ei tavoiteta. Myönteistä on tekninen taituruus ja nuoren polven näyttelijöiden hyvät suoritukset.

George Lucas syyllistyi aikoinaan ahneuteen maksimoimalla kuluttajakunnan laajuutta. Episodi I tavoitteli lapsia ja menetti aikuiset. Episodi II tavoitteli teinejä ja menetti kaikki muut. Episodi III pyrki tarjoamaan kaikille jotain, eikä saavuttanut juuri ketään. Uusien tekijöiden episodi VIII kaiketi pyrkii vetoamaan eläkeikää lähestyviin, jotka nuoruudessaan näkivät episodi IV:n elokuvateatterissa.

Kun kassamagneettia kehutaan, kriittinen oppositio syöksyy pian kertomaan, kuinka keisarilla ei ole vaatteita eikä kehuille perusteita. Ilmiö on vastenmielinen. Tällä kertaa se on paikallaan. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: J.J. Abrams
Pääosissa: Daisy Ridley John Boyega Oscar Isaac Harrison Ford Carrie Fisher Mark Hamill Max von Sydow
Tarina: Lawrence Kasdan J.J. Abrams Michael Arndt
Kuvaus: Daniel Mindel
Musiikki: John Williams

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään