Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

The Way Back

 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Ryhmä vankeja karkaa Stalinin vankileiriltä Siperiassa, mutta piikkilanka ja vartijat ovat vain esteistä ensimmäinen. Leirin epäinhimilliset olosuhteet vaihtuvat armottomiin luonnonoloihin ryhmän vaeltaessa Yakutskin erämaiden, Gobin aavikon ja Himalajan vuoriston yli tuhansien kilometrien päähän Intiaan. Nälkä, jano ja pelko kiinnijäämisestä ovat alati läsnä miesten pyrkiessä kohti turvapaikkaa.

Slavomir Raviczin kiisteltyyn romaaniin "The Long Walk" (1956) perustuva elokuva mykistää mahdottomuuksia uhmaavalla mittakaavallaan ja komeilla maisemillaan, mutta myös hahmot heräävät ykköslistan näyttelijöiden avustuksella henkiin. Selviytymistaistelun yksityiskohdat vaikuttavat niin ikään uskottavilta, mutta se onko pakotarina totta tai kenen tarina se lopulta on on asetettu kyseenalaiseksi. BBC:n toimittajan selvitettyä asia hän tuli siihen tulokseen että Ravicz on kyllä kokenut Gulagin kauheudet, mutta ei ainakaan itse olisi voinut tehdä kuvaamaansa matkaa. Vastaavanlaisia pakokertomuksia on kuitenkin kerrottu lukuisia, joten on mahdollista ettei romaani ole kovin kaukana totuudesta.

Jim Sturgess pakoryhmän vaatimattoman itsevarmana pomona, Ed Harris väärään maahan eksyneenä hiljaisena amerikkalaisena, Colin Farrell venäläisenä pikkukonnana ja Saoirse Ronan mukaan lyöttäytyvänä pikkutyttönä tekevät kaikki hyvät suoritukset tehdessään uskomattomasta mahdollista. Suurimman haasteen edessä on Saoirse Ronan, jonka hahmon uskottavuus on kovimpien haasteiden edessä, mutta niin vain hänkin löytää perustellun paikkansa letkassa. Heikommalla näyttelijäkaartilla tai vähemmän yksityiskohdistaan tarkalla ohjauksella tästä olisi helposti tullut naurettava yli-ihmiskertomus. Nytkin elokuvamittaan puristettu taival on paikoin vaarassa jäädä hieman trivialisoiduksi luontoretkeksi, mutta uskottavien yksityiskohtien ja tyhjänpäiväisyyksiä välttävän toteutuksen ansiosta seikkailu pysyy elämänmakuisena. Näyttävä ja uskoa mahdottomuuksien voittamiseen luova elokuva on kaikessa vähäeleisyydessään vaikuttava elämys.

Jäsentynyt kuva elää luonnonolojen mukana olipa sitten kyse Siperian lumimyrskyistä ja lopputtomasta metsästä tai Gobin aavikon paahteesta. Yksityikohtaisempaa toistoa ei kaipaa, sillä lievä karheus ja paahtuneisuus vain lisää tällä kertaa tunnelmaa. Tehokkaan yksinkertainen ääniraita raportoi tapahtumat realistisen dokumentaarisesti ja liki musiikitta, vaikka myös teemamusiikki on hieno. Häviötön DTS-HD Master Audio -ääniraita täytyy muistaa valita erikseen, muutoin ääneen pääsee perinteisempi Dolby Digital, joka sekin on kyllä tehtäviensä tasalla.

Ekstroissa harmillisen vaatimaton making of -dokumentti (32 min.) ja sarja erinomaisia poistettuja kohtauksia (20 min.), jotka tuovat mukavasti lisää vankileirielämän kuvaukseen ja myös matkan varrelle, mutta ei riittävästi paon alkumetreille. Ekstrat esitetään HD-muodossa. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Peter Weir
Pääosissa: Jim Sturgess Ed Harris Saoirse Ronan Colin Farrell
Tarina: Peter Weir Keith Clarke Slavomir Ravicz
Kuvaus: Russell Boyd
Musiikki: Burkhard Dallwitz

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Kuvat

Mies vastaan luonto -taival taittuu komeissa ääriolosuhteissa
Mies vastaan luonto -taival taittuu komeissa ääriolosuhteissa
Yksityiskohdista kiinnostunut elokuva on vahvoilla kuvatessaan elämää vankileirillä - ja poistetut kohtaukset täydentävät kuvaa entisestään
Yksityiskohdista kiinnostunut elokuva on vahvoilla kuvatessaan elämää vankileirillä - ja poistetut kohtaukset täydentävät kuvaa entisestään
Ed Harris on vieraalle maalle eksynyt amerikkalainen
Ed Harris on vieraalle maalle eksynyt amerikkalainen
Colin Farrell on lyhytpiuhainen venäläinen pikkumafiooso, joka tunkee itsensä pakoryhmään
Colin Farrell on lyhytpiuhainen venäläinen pikkumafiooso, joka tunkee itsensä pakoryhmään
Saoirse Ronan uhmaa elokuvan uskottavuutta mukaan liittyvänä pikkutyttönä, mutta nousee lopulta yhdeksi elokuvan vahvuudeksi
Saoirse Ronan uhmaa elokuvan uskottavuutta mukaan liittyvänä pikkutyttönä, mutta nousee lopulta yhdeksi elokuvan vahvuudeksi
Ed Harris kaukana lähtöpisteestä
Ed Harris kaukana lähtöpisteestä

Tekniset tiedot

Vuosi: 2010Kesto: 133 minuuttia
Julkaisija: ScanboxKuva:
MPEG-4 AVC 2.35*
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
Dolby Digital 5.1
 
Ikäraja:
(11)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 11 vuotta.
VET: 253485EAN: 5706130597445

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Scanbox) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään