Kino - Arvostelu

Edge of Tomorrow - 3D

Oblivionin täydellisen tietämättömyyden jälkeen Tom Cruise kokeilee toista ääripäätä ja muistaa aivan kaiken uusimmassa scifi-elokuvassaan. Avaruuden siimaveikkojen taas kerran uhatessa kaikkea elämää maapallolla joutuu Cruise vastentahtoisesti keskelle suurta vastahyökkäystä, jossa kohtalot ratkaistaan.

Cruise on elokuvassa virkistävästi hieman erilainen sankari: omaan napaansa tuijottava armeijan PR-mies, joka raahataan huutaen ja kirkuen rintamalle kun esimies (Brendan Gleeson) ei pidä näkemästään. Normandian maihinnousulta paljon lainaavan hyökkäyksen on määrä saatella sekä vihollinen että Cruise maan lepoon, mutta toisin käy. Jonkinlaisen aikajanaoikun johdosta mies päätyy elämään päivää uudelleen ja uudelleen murmelina kunnes aina vääjäämättömästi kuolee. Jokainen otos vie kuitenkin aina lähemmäs pelin ratkaisua - ja samalla mies kasvaa vähitellen sankarin mittoihin.

Loopiksi vedetty aikajana on huterasti kynäiltynä perin rasittava tyylikeino, kuten vaikkapa elokuvat "Source Code" ja "Vantage Point" osoittavat. Tässä tautofoniselta purukumilta onneksi vältytään, sillä toistot osataan luoda mielenkiintoisesti, riittävästi harppoen ja sopivasti tarinaa täydentäen - jopa niin, että uusintakerroissa on hetkittäin ripaus Kuudennen aistin makua. Tarina on lopulta perin geneeristä linkousmättöä, mutta tunnelma on hyvä, ja se riittää. Erityisesti kahinat Normandian rantahietikoilla toimivat hyvin, eikä haastava romanssi ensimmäisen supersoturin (Emily Blunt) kanssakaan maistu päälleliimatulta.

Lopulta suurin kriitikin aihe elokuvassa tuntuu olevan sen kulahtaneesti kuvitetut alienit - ikään kuin Hollywoodin mielikuvitus ei enää nykyään riitäisi muuhun kuin risukasoja muistuttaviin lonkeronippuihin. Nyt apuna on ollut Yoshitoshi ABen kuvittama alkuperäisromaani, ja sitä seuranneet manga-sarjakuvat, mutta silti kankaalla nähtävä lopputulos vaikuttaa kovasti LOTR:in ja Transformersien köyhältä risteytykseltä. Mutta kun tämä on suurin harmistuksen aihe täytyy kokonaisuutta pitää onnistuneena. Hyvää viihdettä tämä siis on.

Kuva on hieman epätasainen esitys, sillä vaikka kokonaisuus pysyykin vaivatta nautinnollisena heittää useampi otos jäljen epäskarpiksi ja 3D-kuvakin valahtaa paikoin kahteen tasoon rajoittuneeksi. Ensimmäisen ongelman osalta kyse voi toki olla teatterin olosuhteista, joten asiaan pitää palata kotiteatterikierroksella. Parhaimmillaan 3D-kuva on maihinnousun tohinoissa, missä eksohaarniskoilla varustetut sotilaat kieppuvat köysillä alas taivaasta ja rynnivät eteenpäin räjähdyksiä väistellen. Heikoimmillaan tilakuva on hiljaisemmissa keskustelukohtauksissa, jotka paikoin näyttävät kovin kiiltokuvamaisilta, vaikka pääosin anti onkin hyvää. Ääniraita elää tehosteidensa kautta hyvin mukana tapahtumissa. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Doug Liman
Pääosissa: Tom Cruise Emily Blunt Bill Paxton
Tarina: Christopher McQuarrie Jez Butterworth John-Henry Butterworth Hiroshi Sakurazaka
Kuvaus: Dion Beebe
Musiikki: Christophe Beck

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2014Kesto: 114 minuuttia
Julkaisija: SF Film 
  
    

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (SF Film) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään