Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Captain Phillips

 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Huhtikuun 2009 tositapahtumiin perustuva jännäri kuvittaa pysäyttävällä tavalla Somalian rannikon tuntumassa tapahtunueen amerikkalais-tanskalaisen rahtialus Maersk Alabaman kaappauksen vaiheita. Neljä merirosvoa onnistui nousemaan alukseen ja ottamaan sen kapteenin Richard Phillipsin panttivangikseen miljoonalunnaiden toivossa. Suurin osa muusta miehistöstä onnistui piiloutumaan hyökkääjiltä ja hankaloittamaan näiden toimia aluksen konehuoneesta käsin, mutta kapteenin koettelemus oli tässä vaiheessa vasta alkamassa.

Ohjaaja Paul Greengrassiltä (mm. United 93 ja Green Zone) on lupa odottaa napakkaa, iholle asti tulevaa kerrontaa, ja näin on myös tällä kertaa. Tapahtumat käynnistyvät ilman ylenpalttista taustoitusta luoden kuitenkin riittävästi lihaa sekä miehistön että merirosvojen luiden ympärille, jotta nämä tuntuvat uskottavilta ihmisiltä. Tom Hanks kapteenina tarjoaa väkevän kiintopisteen tapahtumille, mutta myös kapteenin ja miehistön yhteiselosta tuntuisi riittävän aineksia vähintäänkin yhden reality-sarjan verran, eikä ghattia jauhavia merirosovojakaan pueta aivan yksioikoiseen roolitukseen.

Cast Awayn nähneen katsojan ennakkoluulot Tom Hanksin lentopallomonologin toisinnosta osoittautuvat tämän elokuvan kohdalla ilahduttavan turhiksi. Luonnonvoiman lailla etenevänä elokuva luo tunnelmansa vähin elein, mutta ilmiömäisen tehokkaasti: siitä lähtien kun merirosvojen pieni paatti ilmestyy pisteeksi tutkanäytölle tuntuvat tapahtumat vyöryvän päälle periksiantamattomalla väännöllä - ja loppumetreillä puolestaan lähes sietämättömällä hitaudella. Kapteenin rosvojen kanssa harjoittama kylmäpäinen shakki on vaikuttavaa seurattavaa, ja vaikka osa käänteistä tuntuukin kovin onnekkailta jopa elokuviin vaikuttavat otetut elokuvalliset vapaudet pieniltä. Hurjan tien jälkeen koittava loppukohtaus puolestaan tarjoaa odottamattoman tehokkaan sineetin tapahtumille.

Alabaman sisaraluksella keskellä Välimerta kuvattu elokuva luo autenttisen miljöön vaivattomasti. Rahtialuksen sokkeloiset tilat, pelastusveneen räjähdysherkkä ahtaus ja ympärillä yltyvä sotilasoperaatio välittyvät kaikki uskottavasti kotiteatterin turvaan.

Merirosovojen toiminta nähdään elokuvassa organisoituneena rikollisuutena, jota se onkin, mutta täysin puhtain paperein eivät selviä laivanvarustamot, laivaliikenteen suojaksi rakennetut järjestelmät tai edes miehistö itse. Tekijöiden mukaan Somalian rannikon ohi virtaa vuosittain noin biljoonan dollarin edestä tavaraa, mikä ymmärrettävästi muodostaa voimakkaan houkutuksen maailman köyhimpiin kuuluvien alueiden rannoilla. Näin siitäkin huolimatta, että ryöstöjen saaliit todennäköisesti karkaavat rikollispomojen taskuihin Somalian ulkopuolelle. Hyvin tunnetun uhan valossa tuntuu käsittämättömältä, että laivojen suojaus on elokuvassa nähdyllä tasolla - ja, että EU-tehtävissä alueella liikkunut norjalaisalus päätyisi vihdoin merisrosvoja kohdattuaan antamaan näille ruokaa ja juomaa ja korjaamaan näiden rikkinäisen GPS-navigaattorin, kuten eräässä Suomen kanavillakin nähdyssä dokumentissa näytettiin. Sittemin ainakin Alabamalla kuvioihin ovat tulleet mukaan yksityiset aseistetut turvajoukot.

Erinomainen kuva pitää kuosinsa myös hämärässä ja kaikessa tyrskyssä. Passelin tehokas ääniraita taitaa jännityksen luomisen, eikä musiikkiraitakaan eksy Hollywood-nuoteille. Suppeissa, mutta laadukkaissa ekstroissa ohjaajan kommenttiraita ja erinomainen moniosainen making of (58 min.), jolla nähdään mm. uutisklippejä tapahtumista ja kuullaan Phillipsiä itseään ja mm. ohjaajaa ja Hanksia rehellisenä hyvän making of -henkisen materiaalin ohella. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Paul Greengrass
Pääosissa: Tom Hanks Barkhad Abdi
Tarina: Richard Phillips Stephan Talty Billy Ray
Kuvaus: Barry Ackroyd
Musiikki: Henry Jackman

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Kuvat

Tällä kertaa Hanksin ei tarvitse keksiä seuraa tai puhua lentopallolle.
Tällä kertaa Hanksin ei tarvitse keksiä seuraa tai puhua lentopallolle.
Elokuva on omiaan palauttamaan uskoa merikapteenien ammattikuntaan Schettinon sekoilujen jälkeen
Elokuva on omiaan palauttamaan uskoa merikapteenien ammattikuntaan Schettinon sekoilujen jälkeen

Tekniset tiedot

Vuosi: 2013Kesto: 134 minuuttia
Julkaisija: SonyKuva:
MPEG-4 AVC 2.40
Ääniraita: DTS-HD MA D5.1
 
Ikäraja:
(16)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 16 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 5051160321677

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Sony) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään