DVD - Arvostelu

Sodan arvet - Extended cut DVD arvostelu kansi

Sodan arvet - Extended cut

Casualties of War - Extended cut 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Vietnamin sotaan sijoittuva, tosipohjainen kertomus amerikkalaisesta kaukopartiosta, joka kidnappaa vietnamilaistytön seksiorjakseen lievittääkseen omaa pahan olon tunnettaan.

Brian De Palman sotaelokuva on ennen kaikkea kuvaus moraalisesta selkärangasta - sen katkeamisesta koettelemusten kasautuessa, taipumisesta kaveripaineen alla tai kestämisestä vastoin valtavia paineita. Hahmot eivät juuri kehity elokuvan aikana, eikä kukaan miehistä vollota lopussa syntejään puhtaaksi tai pidä Oscar-voittoon vaadittua palopuhetta, mutta mikään tästä ei ole luettavissa heikkoudeksi. Hahmot ovat yksinkertaisia - mutta eivät yksiulotteisia - ja ryhmädynamiikka toimii sekin uskottavasti.

Sean Penn tekee hyvän suorituksen miestensä arvostamana, selväjärkisenä johtajana, jolle viimeinen pisara vain on liikaa. Michael J. Foxin maitopoikaimago on elokuvan suurin rasite, mutta mies paikallaan hänkin on.

Uusi pidennetty versio tarjoilee vajaat 6 minuuttia ”uutta” materiaalia ohjaajan vision mukaisesti. Kohtaukset ovat tuttuja aiemman DVD-julkaisun poistetuista kohtauksista eivätkä käytännössä muuta elokuvan sisältöä lainkaan, mutta muutaman palkitsevan hetken ne lisäävät (mm. Erikssonin kuulustelun kääntyminen ruumiin löytymiseen). Väkinäisen, joskin armeliaan lyhyen kehyskertomuksen olisi voinut samalla pudottaa pois.

Kuva on upean sävykäs, värikylläinen ja moitteettoman tarkka – jopa niin tarkka että muutamassa, useampaa otosta samaan kuvaan yhdistävässä kohdassa voi löytää kuvasta hentoja saumakohtia. Kohinaa ja lievää värinää esiintyy, mutta näistä ei ole häiriöksi asti. Upean hiottua kuvallista ilmaisua täydentää yhtä vaikuttava ja teknisesti laadukas äänimaailma, jolle Ennio Morriconen säveltämä musiikkiraita antaa hyvin tehokkaan ja omaleimaisen tunnelman.

Ekstroissa hyvä Michael J. Foxin haastattelu (19 min.) ja erinomainen making of (31 min.). Ekstroja ei ole tekstitetty suomeksi. Julkaisijan ilmoituksella k-18, mutta käytännössä edelleen sama k-15 kuin aiempi versio. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Brian De Palma
Pääosissa: Michael J. Fox Sean Penn Don Harvey John C. Reilly John Leguizamo Ving Rhames
Tarina: Daniel Lang David Rabe
Kuvaus: Stephen H. Burum
Musiikki: Ennio Morricone

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1989Kesto: 114 minuuttia
Julkaisija: SonyKuva:
Anamorfinen 2.38
Ääniraita: Dolby Digital 5.1
 
Ikäraja:
[18]
Kielletty alle 18-vuotiailta julkaisijan ilmoituksella. Tämä nimike on julkaistu ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta.
VET: 201923EAN: 5051160169316

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Sony) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään