Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

The Stanford Prison Experiment

 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Tositapahtumiin perustuva kertomus 70-luvulla Stanfordin yliopistolla psykologisen testin nimissä tehdystä kokeesta, jossa 18 opiskelijaa sullottiin leikkimään vankeja ja vartijoita suljettuun tilaan.

Tieteellisesti hyvin kyseenalainen ja eettisesti läpeensä arveluttava koe päättyi jo muutaman päivän jälkeen vankien yritettyä vakavissaan pakoa, kapinaa, nälkälakkoa ja useamman vangin häilyessä mielenterveyden rajoilla. Kokeen johtaja psykologian professori Philip Zimbarbo sukelsi itsekin varsin syvälle leikkiinsä, jolla tuntuu olevan enemmän yhteistä television Big Brotherin kuin tieteen kanssa. Koe johti kuitenkin psykologisten kokeiden eettiseen ennakkotarkasteluun, joten sikäli maailma parani. Myöskään Zimbardon ura ei tähän tyssännyt vaikka nykypäivänä toisin voisi kuvitella.

Elokuva kertoo tarinan uskottavasti ja kaikesta päätellen ilman suuria vapauksia. Läsnäolon tunne syntyy vähin elein mutta väkevän dokumentoivasti. Alkuperäistä koetta on syytetty roolittamisesta, mutta nappiin tuntuvat roolit menneen myös elokuvassa. Zimbardoa tuskin tuolillaan pysyvällä kiihkolla näyttelevä Billy Crudup tekee uskottavan roolin, mutta tuntemattomammat nimet vankeina ja vanginvartijoina onnistuvat tätäkin iskevämmin.

Elokuva kuvittaa tarinansa imevästi ja herättää kosolti kysymyksiä tutkimusetiikan tiimoilta. Kevyttä lauantai-illan viihdettä tämä ei ole, mutta sitä tuskin tästä aiheesta odottaisikaan.

Periodipatinoitu kuva on filmimäinen ja miellyttävän terävä. Dialogivetoinen ääniraita luottaa hetken imuun ja dokumentaarimaiseen otteeseen. Ekstraton. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Kyle Patrick Alvarez
Pääosissa: Billy Crudup Michael Angarano Ezra Miller Tye Sheridan Olivia Thirlby Nelsan Ellis
Tarina: Tim Talbot Philip Zimbardo
Kuvaus: Jas Shelton
Musiikki: Andrew Hewitt

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2015Kesto: 122 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
MPEG-4 AVC 2.40
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(16)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 16 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 5053083068899

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Universal) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään