DVD - Arvostelu

Valkoinen nauha DVD arvostelu kansi

Valkoinen nauha

Das Weisse Band 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Katolilaisen Euroopan elämisen psykologia on tullut luterilaiselle pohjoiselle tutummaksi elokuvista kuin omat omituisuudet. Itävaltalainen Michel Haneke tekeekin mielenliikkeittemme perustan kertaheitolla selväksi.

Ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä saksalaiskylä elää jyrkänteen vieressä kuin Gustav Klimtin kuuluisassa maalauksessa Suudelma. Kaikki tuntuu sujuvan kuten aina ennenkin. Paronia mielistellään, koska maatyöläisen ja torpparien elanto on kartanon töistä riippuvainen. Lapset elävät tiukassa kurissa, jossa vanhempia teititellään, harha-askelia ei hyväksytä ja piiska tai pahempikin viuhuu aika-ajoin.

Tässä on luterilaisen työkulttuurin pohja. Sisälle kasvatetaan patoutumia.

Haneke tekee tavallaan hienon päivityksen William Gouldingin Kärpästen herra –romaanista, joka kuvasi sitä, kuinka helposti hyvinkasvatetut brittiläisen sivistyksen versot laskeutuivat alkuihmisten moraaliselle tasolle. Samaan näemmä päädytään puritaanisessa luterilaisessa kurissa. Kukapa ei olisi lapsena kuullut huonosti naamioidun sutkauksen, jonka mukaan mitä tahansa saa tehdä, kunhan ei jää kiinni.

Kun asuinmiljöö ja perheyksiköt rakentavat sairaille alustoille, tuloksena on väkivaltaa ja rikoksia. Ainakin hieman enemmän kuin terveellä pohjalla syntyisi.

Katsojan täytyy ohjaajalle tyypillisen tapaan itse päätellä, minkä uskoo totuudeksi. Elokuva on toteutettu sen verran taitavasti, ettei sen pituus ja kertojan käyttö pysty tunnelmaa latistamaan.

DVD:n kuva ei toista mustavalkokuvan harmaan eri sävyjä yhtä tarkasti kuin BD. Luonnonvaloa ja herkkää filmiä on käytetty paljon, joten rakeisuutta ja kohinaa riittää. Dialogipainotteinen ääniraita. Ekstroissa 105 min. dokumentit. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Michael Haneke
Pääosissa: Christian Friedel Ernst Jacobi Leonie Benesch Ulrich Tukur Ursina Lardi
Tarina: Michael Haneke
Kuvaus: Christian Berger

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2009Kesto: 138 minuuttia
Julkaisija: Future FilmKuva:
Anamorfinen 1.85*
Ääniraita: Dolby Digital 5.1
 
Ikäraja:
(13)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 13 vuotta.
VET: 228186EAN: 6416548530819

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Future Film) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään