Yli 10 600 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
4K / UHD

The Dark Knight

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: 4K / UHD
 
Vuosi: 2008Kesto: 152 minuuttia
Julkaisija: WarnerKuva:
2160 p 2.40*
Ääniraita: DTS-HD MA5.1
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
VET: 207090EAN: 7340112740771

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Warner) ellei toisin mainita.

Elokuva

Bat­ma­nin uu­den ja syn­keämmän ima­gon hui­pen­tu­ma ei lop­pu­jen lo­puk­si oli­si ol­lut kuin on­nis­tu­nut toi­min­tae­lo­ku­va il­man Jo­ke­ria esittä­neen Heath Led­ge­rin hys­tee­ri­sen hil­peää Jo­ke­ria.

Bat­ma­nin uu­den ja syn­keämmän ima­gon hui­pen­tu­ma ei lop­pu­jen lo­puk­si oli­si ol­lut kuin on­nis­tu­nut toi­min­tae­lo­ku­va il­man Jo­ke­ria esittä­neen Heath Led­ge­rin hys­tee­ri­sen hil­peää Jo­ke­ria. Näyt­te­lijän yllättävä pois­me­no to­sin pois­ti mus­tas­ta huu­mo­ris­ta vähäi­set­kin har­maan sä­vyt. On ai­ka­moi­nen suo­ri­tus nuo­rel­ta näyt­te­lijältä pan­na hal­val­la Jack Nic­hol­so­nia, jon­ka roo­li­suo­ri­tus kah­den­kym­me­nen vuo­den ta­kai­ses­sa Tim Bur­to­nin Bat­ma­nis­sa oli ai­ka­naan ke­hut­tu. Nyt se jäi toi­sek­si. Sik­si ko­van luo­kan suo­ri­tus Led­ge­rin Jo­ke­ri oli. 
Oh­jaa­ja Cris­top­her No­la­nin edel­li­nen Bat­man Be­gins yli­tetään sen vuok­si, että kä­si­kir­joi­tus­tii­mi on pys­ty­nyt luo­maan uu­sia rat­kai­su­ja, te­kemään dia­lo­gis­ta eri­no­mai­sen tuo­ret­ta ja pidättäy­tymään liian pit­kik­si ve­ny­te­tyistä toi­min­ta­koh­tauk­sis­ta. 
Yön ri­ta­ri aset­tuu tek­ni­sen toi­min­tae­lo­ku­van kär­ki­kas­tiin, mut­ta on­ko se klas­sik­ko? Pidän sitä Ter­mi­na­tor 2:n ver­tai­se­na, mut­ta en Bla­de Run­ne­rin, Pre­da­to­rin tai Alie­nin kal­tai­se­na kestävänä saa­vu­tuk­se­na. Tus­kin sitä tu­lee kat­sot­tua sen kym­mentä ker­taa vii­mek­si mai­nit­tu­jen ta­paan. Se ei ole kult­ti­ka­maa, mut­ta ai­kan­sa myyn­ti­me­nes­tys­ten jou­kos­sa pe­rin yli­voi­mai­nen elo­ku­va. 

Kuva, ääni & ekstrat

Videohistoriaan The Dark Knight jäi aikoinaan siksi, että kuvan laajuus muuttui katsottaessa. IMAX-kohtaukset nimittäin tallennettiin suhteella 1.78:1. Luulin aluksi, että UHD-aikakaudella tämä pomppuilu jäi unholaan. Toisin kävi, vaikka en tehokasta, Stanley Kubrickille kunniaa tekevää prologia katsoessani edes huomannut asiantilaa.
Elokuvassa on paljon pehmeää mustaa, joten ehkäpä se on UHD:lla tiivimpää, mutta suoraan sanottuna kuvan tarkkuuden ero BD:hen verrattuna alkaa olla ihmissilmälle vaikea erottaa ainakin tapauksessani, jossa pyöritin soittimen skaalaamaa kuvaa OLED-televisiolle.
Ääniraita soi kuten ennekin, pakottamatta ja noudattaen elokuvan hyvää rytmiikkaa. Painetta saadaan tarvittaessa, mutta maltetaan myös hengähtää välillä. Nyttemmin äänen sävy tuntuu kuitenkin turhan pehmeältä. Jos vertailuksi ottaa kitarasoundit, niin liikaa gibsonia, kun tarvittaisiin fenderiä.
Kolmella levyllä. Mukana on BD ja ekstralevy, jolta löytyvät 92 min. dokumentit ja 47 min ja Gotham TV:n uutisia. Lisäksi kuvagalleria ja 9 min. traileri- ja mainoskooste. BD-levyllä ovat puolestaan vanhat tutut pienoisdokumentit. (PS)
10/01/2018

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2022 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy