Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
4K / UHD

Everest

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: 4K / UHD
 
Vuosi: 2015Kesto: 121 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
4K HDR 2.40
Ääniraita: Dolby Atmos
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 5053083092467

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Universal) ellei toisin mainita.

Elokuva

Vuo­den 1996 to­si­ta­pah­tu­miin pe­rus­tu­va hur­ja ta­ri­na ryhmästä elä­mys­mat­kai­li­joi­ta, jot­ka pyr­kivät Eve­res­tin hui­pul­le enemmän ra­hal­la ja tah­dol­la kuin rau­dan lu­jal­la osaa­mi­sel­la.

Vuo­den 1996 to­si­ta­pah­tu­miin pe­rus­tu­va hur­ja ta­ri­na ryhmästä elä­mys­mat­kai­li­joi­ta, jot­ka pyr­kivät Eve­res­tin hui­pul­le enemmän ra­hal­la ja tah­dol­la kuin rau­dan lu­jal­la osaa­mi­sel­la. Rob Hal­lin (Ja­son Clar­ke) ja Scott Fisc­he­rin (Ja­ke Gyl­len­haal) vetämät kii­pei­ly­ryhmät veivät hui­pul­le 16 roi­mas­ti mak­sa­vaa asia­kas­ta 6 op­paan ja 15 sher­pan voi­min, mut­ta vas­toinkäy­mis­ten käy­tyä yli­voi­mai­sik­si seu­ruees­ta kah­dek­san jäi vuo­ren rin­teil­le.
E­ve­res­tin kii­pei­ly­tu­ris­min al­kuai­koi­hin si­joit­tu­va elo­ku­va va­kuut­taa vah­val­la läsnäo­lon tun­nul­la, jon­ka ka­pel­li­mes­ta­ri­na is­lan­ti­lai­nen Bal­ta­sar Kormá­kur tun­tuu ole­van mitä suu­rem­mis­sa mää­rin mies oi­keas­sa pai­kas­sa. Ver­ti­cal Li­mi­tin kal­tais­ten raf­laa­vien spek­taak­ke­lei­den si­jaan elo­ku­va tar­joaa vir­heettömän au­tent­ti­sel­ta mais­tu­van ja lä­peensä kou­kut­ta­van mat­kan, jos­sa nou­sun jän­ni­tys kään­tyy hui­pul­la vat­saa vääntäväk­si eloonjää­mis­tais­te­luk­si luon­non­voi­mia ja ke­hon ra­joit­tei­ta vas­taan. Jo­pa hur­jim­mat toi­min­ta­jak­sot tun­tu­vat py­syvän us­kol­li­si­na to­si­ta­pah­tu­mil­le ja välttävän ta­va­no­mai­set Hol­lywood-k­li­seet. Oh­jaa­ja ker­too mo­tok­seen ku­vauk­sis­sa "P­lea­se, no ac­ting", ja tämä ai­tous nä­kyy myös lop­pu­tu­lok­ses­sa.
E­lo­ku­van synkkä lop­pu­tu­le­ma ti­pah­taa pers­pek­tii­viin tar­kas­tel­taes­sa vuo­ren his­to­rial­li­sia ti­las­to­ja, joi­den va­los­sa yk­si neljästä rin­tee­seen nous­sees­ta kii­pei­lijästä jäi mat­kal­le. Vuon­na 1996 nuo­si­joi­ta oli hämmäs­tyttävät 398 kap­pa­let­ta, jois­ta 12 me­neh­tyi.
E­ve­res­til­le si­joit­tu­va IMAX -e­lo­ku­va, jon­ka ku­vaus­ryhmästä tässä­kin elo­ku­vas­sa pu­hu­taan, on muu­ten se­kin ar­vioi­tu meillä DVD-op­paas­sa ni­mellä "E­ve­rest".

Kuva

3.2-6K:na kuvattu elokuva näyttää hyvältä. Useampi oletettavasti 6K:na kuvattu otos vuoren rinteiltä ja niiden jäätiköiltä auringon valossa näyttää muikean terävältä ja komean kylmäsävyiseltä. Myös otokset näiden välissä näyttävät hyvältä ja tarjolla on kiitettävä määrä yksityiskohtia myös hämyisessä teltassa. Kuvan lievä puuterimaisuus kasvoilla ja kivikon sameus kuitenkin kavaltavat, että kyseessä on vain 2K:na masteroitu kuva. Anti on silti hyvä: vakaa ja tarinalle luonteva.

Ääni

Komean pureva ääniraita ja kaunis vähäeleinen score. Tuuli viuhuu uskottavasti kotiteatterissa ja majesteettiset huiput piirtyvät komeasti. Tämä ei suoranaisesti ole Hollywood-magnitudin efektisirkus, mutta paikallaolon illuusio on virheetön.

Ekstrat

4K-levyn ekstroista löytyy ilahduttavasti ohjaajan kommenttiraita. Boksin HD-levyllä entuudestaan tutut ekstrat: ohjaajan kommenttiraita, hyvä lyhyt making of (11 min.) ja tämän jatkeena koosteet tositarinasta (7 min.), kiipeilykoulusta (5 min.) ja studiokuvauksista (5 min.). (IJ)
14/08/2020

Traileri

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy