Deepwater Horizon -öljynporauslautan tekninen vastuuhenkilö Mike Williams on huolestunut.
Deepwater Horizon -öljynporauslautan tekninen vastuuhenkilö Mike Williams on huolestunut. Porauksista vastuussa oleva öljy-yhtiö BP on laiminlyönyt vastuutaan monissa tärkeissä yksityiskohdissa. Taloudelliset säästöt kun iskevät myös suuryritykseen. Öljy-yrityksen puoleisista päätöksistä vastaavat Robert Kaluza ja Donald Vidrine suhtautuvat lautan talonmiehen korjausvaateisiin pikkuhuumorilla. Hommia tarkastellaan vähän sieltä täältä.
Uutisia seuranneet muistavat Meksikonlahden dramaattiset tapahtumat vuodelta 2010. Porausputken mureneminen aiheutti viiden miljoonan barrelin vuodot. Luonnon kokemat järistykset hakivat vertaisiaan.
Syiden tai seurausten, BP:n toimintaetiikan tai merialueiden saastumisen sijaan Peter Bergin elokuva keskittyy toimintaan, itse tapahtumapäivään. Aikajanan supistaminen yhden vuorokauden mittaiseksi muokkaa elokuvasta automaattisesti yksioikoisen katastrofielokuvan. Öljy-yhtiön osallisuuksista olisi kiinnostanut kuulla tarkempia detaljeja, vaikka vähän tekaistuja, olihan petroolipampuksi palkattu sentään moniulotteiseen ilmaisuun kykenevä John Malkovich.
Kun kiintoisimmat näkökulmat tipautetaan sivuosaan, on analysoitava Deepwater Horizon puhtaana katastrofitoimintaseikkailujännityselokuvana. Tömistelyelokuvana se on todella kehno. Mutasuihkujen ja liekkimeren väsyttävä tulva, jossa metallin kolinalla, ihmiselämöinnillä ja heiluvalla lähikuvalla luodaan kuvitteellinen jännite kuvitteellista kelloa vastaan, liekehtivien tornien kaatuillessa.
Sankaruuden aste öljyporauslautan helvetissä on ollut tietenkin huimaa, sen kertovat ääniraidan sävelteoksetkin. Lopun pateettisesta uhrigalleriasta ei puutu kuin käsi sydämellä yhdessä jollotettu kansallislaulu.
Ensi-ilta 30.9.2016. (VA)