Joan Gale Robinsonin romaani Marnie: tyttö ikkunassa taisi olla aika huonosti tunnettu nuorten romaanina muualla kuin Britanniassa, Saksassa ja Japanissa.
Joan Gale Robinsonin romaani Marnie: tyttö ikkunassa (Gummerus, 2015) taisi olla aika huonosti tunnettu nuorten romaanina muualla kuin Britanniassa, Saksassa ja Japanissa. Alkuperäisteos julkaistiin 1968 ja se unohdettiin kotimaassaankin aika pian. Japanilaisen Studio Ghiblin animaatioversio loi sille uuden kysynnän fantasiakirjallisuuden massatuotannossa. Ajankohtainen se on myös sen takia, että siinä on oraalla nuoria villitsevien creepypasta-pätkien pelottava maailma.
Elokuva ei liene kovin paljon muuttanut tarinaa. En tiedä, halusiko kirjailija viitata Alfred Hitchcockin aikoinaan huonot arvostelut saaneeseen ja sittemmin mestariteokseksi yleisesti nostettuun Marnie-elokuvaan, mutta yhtymäkohtia on paljon. On menneisyyden salaisuus, joka yritetään ratkaista. Anna-tytöllä on trauma, jota aletaan viipaloida auki, kun hän joutuu uuteen ympäristöön. Vaalean, kauniin Marnien menneisyys on samaan aikaan mystinen.
Ghibli onnistui tehtävässään erinomaisesti. Tunnelma on kuin Wilkie Collinsin viktoriaanisen ajan romanttisessa kauhutarinassa Valkopukuinen nainen (Woman in Black, 1860), eikä seuraavan vuosisadan American Gothic –tunnelmointiakaan jätetä hyödyntämättä, kun kyläläiset pelkäävät aaveita, outo kartano saa nousuveden aikaan yliluonnollisia asukkaita ja salamat lyövät viljasiiloon yöllä.
Elokuva on psykologinen tutkielma lapsuuden traumoista, joka johtaa 10-vuotiaana yksinäisyyteen ja arkuuteen. Samalla otetaan kantaa hienovaraisesti erilaisuuden sietoon. Hyvä aihe nykypäivänä.
Maisemat ja taustat ovat huomattavan tarkat ja kauniit jopa Ghiblin mittapuulla. Hahmot ja liike ovat aina olleet manga-perinteen mukaisesti jähmeähköjä. Liike ei ole kaikkein sulavinta tällä kertaa. Ääni soi kauniisti ja selkeästi sekä alkuperäisellä japanilaisella raidalla että suomenkielisellä. Äänenpainetta ei tarvita kuin muutamassa ukkoskohtauksessa. Ekstroihin on tallennettu 59 min. dokumentit, kaksi traileria ja tv-mainos. (PS)