Troijan puoli tuntia teatteriversiota pidempi ohjaajan leikkaus toimii yllättäen liki neljän tähden edellyttämällä tavalla.
Troijan puoli tuntia teatteriversiota pidempi ohjaajan leikkaus toimii yllättäen liki neljän tähden edellyttämällä tavalla. Spektaakkeli täyttyy massakohtauksista, joten ylimääräiset minuutit luovat henkilöille, ja samalla katsojille, tilaa hengittää.
Homeroksen Ilias on maailman tunnetuin seikkailu, sillä siitä alkoi eurooppalainen kulttuuri. Amerikkalaisissa käsissä tuloksena oli elokuva, joka pani ainakin kymmenen kertaa puistelemaan päätään, varsinkin kun tiesi ohjaajan saaneen klassisen koulutuksen, johon kuului Homeroksen luku muinaiskreikaksi.
Onneksi nämä puistatukset vähenevät ohjaajan versiossa vain muutamaan. Wolfgang Petersen joutui leikkaamaan elokuvaansa lyhyeksi tuotantoyhtiön vaatimuksesta. Kahden tähden elokuvasta tulikin nyttemmin neljän tähden spektaakkeli, tosin varauksin.
Nämä varaukset joutuu asettamaan Brad Pittin harteille. Akilleen rooli vastaa vaativuudessa Seitsemän veljeksen Juhania, eikä neitimäisestä näyttelijästä ole tehtävään.
Uusista kohtauksista tärkein on ensimmäinen, jossa koira löytää kaatuneen isäntänsä. Koirat toimivat symbolina läpi elokuvan, mutta näistä jouduttiin luopumaan. Odysseuksen hienossa entréessä hän kertoo jäävänsä kaipaamaan koiraansa. Brieis-neito viittaa samaan asiaan, kun sanoo omaavansa koiran rohkeuden puolustaa itseään. Osanottajat ovat siten koiria, jotka alistuvat ylimpiensä, lopulta jumalten ikeen alle.
Muut uudet leikkaukset ovat vähäpätöisempiä, mutta lisäävät psykologista jännitettä vastapariensa, Agamemnonin ja Akilleen sekä Parisin ja Helenan välille.
Tiukan leikkauksen ongelmana oli aiemmin rytmitys. Juuri kun odotukset palasivat, henkilöt kertovat, kuinka heidän nimensä vielä muistetaankaan. Seuraavan hyvän kohtauksen jälkeen tunnelma pilattiin gregoriaanisen kirkkolaulun ja joikaamisen sekaisella uikutuksella. Tekijöille ei kaiketi ole kerrottu, että tehokeinoa on käytetty jo kerran hyvin, ja useita kertoja huonosti.
On lapsellista väittää, että tämä on Gladiaattoria parempi elokuva saati klassikko. Yksi lisätähti tulee pikeastaan vasta siitä, että Rooman perustaja Aeneas mainitaan pureskelemattomassa muodossa.
Kaartin parhaita ovat kotoisista aikalaisarvioista poiketen alkuperäinen Hannibal Lecter, Brian Cox, Agamemnonina ja Chopperista nostetta saanut Eric Bana Hektorina. Ja lopuksi: toivottavasti kenelläkään ei ole Akilleen itseluottamusta hamuta naisen hameen alle, kun tämä painaa tikaria kurkkua vasten. Ei Homeroskaan niin viineissään ollut, että näin hurjia olisi turinoinut.
Komea kuva jättää jopa häkeltyneen tunteen. Refererenssitasoa. DVD:n hienoinen aliasing-värinä ja ääriviivatarkennuksen erheet ovat kuin muisto vain. Ääniraidat toimivat sävykkäästi, ja musiikinkäyttö toimii aiempaa versiota paremmin. Edelleenkään elokuvan äänimaailma ei tunnu kaikkein luovimmalta. Ekstroihin on tallennettu 81 min. dokumentteja, ohjaajan lyhyt intro ja traileri. (PS)