Fantasian harrastajia on kahdenlaisia.
Fantasian harrastajia on kahdenlaisia. Toiset lukevat ensin Valtaistuinpelin englanniksi, katsovat sitten suunniilleen vastaavat tapahtumat tv-sarjasta ja lukevat suomennoksen. Toiset eivät malta olla katsomatta elävää kuvaa ensin. Oikeastaan on sitten kolmaskin tapa: jos on ehtinyt lukea kirjat hyvissä ajoin, ei televisio pysy perässä.
Tavalla ei sinänsä ole niin väliä, koska Jenkeissä jo viidenteen tuotantokauteen tänä vuonna ehtivä draamasarja toimii oikeastaan kirjamammutteja paremmin. Ei kirjasarjassakaan kovin paljon moitteen sijaa ole, mutta välillä George R.R. Martin joutui etenemään niin monella rintamalla, että intensiivisyys katosi. Tv-adaptio etenee notkeammin. Osansa on kirjailijan vahvalla panoksella. Hän ei ole tiimissä painolasti kuten aika usein voisi olla, kun luoja vaalii hahmojaan kuin omia lapsiaan.
Neljäs tuotantokausi on jos ei paras, niin ainakin näyttävin ja tekijöiltään eniten vaativa. Mance Rayderin vapaa armeija hyökkää kannibaaleilla, jättiläisillä ja mammuteilla täydennettynä Yövartion jäämuuria vastaan. Sarjan keskeinen henkilö, kääpiö Tyrion, puolestaan jättää Kuninkaan sataman taakseen sarjan mieleenpainuvimman kohtaamisen jälkeen.
Martinin sagan ominaispiirre on se, että katsojia ei säälitä, vaan keskeisiä ja rakastettuja hahmoja pannaan edelleen hengiltä armotta. Nyt tämän kohtalon kokee monta hyvää sivuhahmoa, mutta myös suuri yllätys on tiedossa.
Laadukas kuva ja ääni edustaa tv-sarjojen parhaimmistoa. Viidellä levyllä on kymmenen jaksoa. Ekstroihin on tallennettu 12 kommenttiraitaa, 3 min. poistettuja kohtauksia, 2 min. hupiotoksia, 111 min. dokumentit, sekä dokumentteja hyödyntävät triviaraidat joka jaksolle. (PS)