Doctor Sleep kuvaa mutkan kautta nykypäivän Hollywoodin dilemmaa.
Doctor Sleep kuvaa mutkan kautta nykypäivän Hollywoodin dilemmaa. Kokoillan elokuva ei enää vie ja vikise, vaan valtikka on siirtynyt television suoratoistosarjojen tekijöille. Joskus tuntuu ja varsinkin nyt, etteivät nykypäivän nuoret ohjaajat enää edes hallitse kaksituntisen tarinoinnin dynamiikkaa.
Stephen Kingin romaani Hohto (1977, suomeksi 1985) sai vuosia myöhemmin jatko-osan Tohtori Uni (2013, suomeksi 2014). Doctor Sleep on kuitenkin ennen kaikkea Stanley Kubrickin Hohto-elokuvan jatko-osa. Se hyödyntää Kubrickin visuaalisia elementtejä ja antaa asiansa tuntevalle pieniä vihjeitä menneestä.
Tarina kertoo, millainen aikuinen mies Danny-pojasta on kasvanut. Hän tapaa muita ”hohtajia” ja ennen pitkää ikiaikaisia olentoja, jotka imevät hohtoa mausteenaan kidutus ja tuska.
Kovin innoissani en tästä elokuvasta ollut. Se on aivan liian pitkä ja katsojan mielenkiintoa ei oikein osata herätellä. Se muistuttaa aivan liikaa vaikkapa vampyyrisaaga True Bloodin tunnelmaa. Kärsimystä voi myös pitkittää, sillä kahden levyn laitoksessa on mukana on puolisen tuntia pidempi ohjaajan versio.
Ohjaaja Mike Flanagan vastaa myös käsikirjoituksesta ja leikkauksesta. Ainakin jälkimmäinen olisi kannattanut delegoida.
Heti perään on annettava päinvastaistakin palautetta. Myönteistä on nimittäin se, että intro ja keskeinen taistelukohtaus on tehty erittäin luovasti ja iskevästi. On myös hauska palata Outlook-hotellin tunnelmiin. Nämä eivät kuitenkaan elokuvaa pelasta.
Komea kuva näyttää sävyisältä, mutta vieläkin suuremman vaikutuksen tekee ääniraita. Se on tehty näkemyksellisesti ja elegantisti pienestä rapinasta jykevämpiin hetkiin. Ennen kaikkea se luo oikeanlaista tunnelmaa. Ekstroihin on tallennettu 31 min. dokumentit. (PS)