Apokalyptisiä elokuvia on vaikea tehdä hyvin, koska ne ovat usein toistensa klooneja, eivätkä pahuuden voimat ole kovin uskottavia.
Apokalyptisiä elokuvia on vaikea tehdä hyvin, koska ne ovat usein toistensa klooneja, eivätkä pahuuden voimat ole kovin uskottavia. The Day on poikkeus. Tässä tapauksessa vähemmän on enemmän. Tuotantopanostukset ovat jääneet perin vähäiseksi, mikä on vain korostanut dramaturgian terävyyttä. Myös näyttelijäsuoritukset ovat uskottavia – muutenhan tästä ei olisi tullut yhtikäs mitään.
The Day muistuttaa aika paljon George Romeron elokuvia, vaikka mitään eläviä kuolleita ei vastustetakaan. Riittää, että ihmisillä on nälkä. Tällaista elokuvaa ei voi tehdä ilman väkivaltaa. Jos se jossain elokuvassa on oikeutettua, niin tässä.
Genren pahin kompastuskivi, hyvä lopetus, taidetaan myös täysin tähdin.
Jenkkielokuva on kuvattu Kanadassa, mikä tuo tietyn eurooppalaisen fiiliksen. Aiemmin varsinkin apulaisohjauksistaan tunnettu Douglas Aarniokoski on taustaltaan amerikansuomalainen, mikä saattaa myös vaikuttaa.
Amerikkalaisten omaksuma eurooppalainen vähäeleisyys loi mielleyhtymän myös Edgar Rice Burroughsin suomentamattomaan The Lost Continent aka. Beyond Thirty, joka kuvaa mielikuvitusta kiihottavaan tapaansa, mitä Britanniassa ja Reininmaalla on tapahtunut tulevaisuudessa vastaavissa oloissa. Suosittelen kirjan hankkimista, jos scifi/fantasian pienoisklassikot kiinnostavat.
Laadukas, pääosin mustavalkokuva piirtyy selvästi DVD-versiota tarkemmin. Yksinkertainen ääniraita toimii minimillä, mutta tehokkaasti, joten ero ei ole yhtä suuri. Ei ekstroja. (PS)