Ylimielisten vallanpitäjien pahin vihollinen on osuva huumori.
Ylimielisten vallanpitäjien pahin vihollinen on osuva huumori. Jos Arto Halosen veritankkausaiheinen hiihtodokumentti oli lanttaamatonta myrkkyä kaikkein isänmaallisimmille menneiden vuosikymmenien ja totta kai myös nykypäivän urheiluvaikuttajille, niin kyllä Isänmaallisen miehen fiktio on vielä lamauttavampaa.
Huumori on kaatanut diktatuureja, mutta urheilun doping voi olla kovempi pala. Isänmaallinen mies tekee kyllä parhaansa.
Se on taiten kirjoitettu alkukohtausta lähtien, kun Kihlovirran Sanomien painosta poistuu mies tietämättä tulevan uransa suuntaa. Nalkuttava hoitoalan vaimo saa miehen ”luovuttamaan edes verta”. Veri osoittautuu niin sakeaksi, että hänestä tehdään kaikkien urheiluhistoriaa vähänkään tuntevan mielestä iisalmelaiselta näyttävän miehen toimesta kävelevä veripankki.
Näyttelijät ottavat osuutensa niin suvereenisti, että tosielämän hahmoja luultavasti kuumottaa. Mukana on jopa sadan metrin sileän kyseenalainen kuuluisuus, maitopoika Ben Johnson.
Arto Halonen luultavasti kuuli dokumenttiä tehdessään niin paljon juoruja, että niitä jäi hyödynnettäväksi. Tämä luo elokuvaan tarkkasilmäistöä autenttisuutta. Tuotantokoneistokin toimii. Järvisen hiihtopipot, karvahatut ja muu rekvisiittaa ovat kohdillaan. Juodaan vanhaetikettistä 013:a (joka oli tähän aikaan luksustuote voipaketin tapaan), ulkomailla jopa Starka-pippurivotkaa. Vain DDR:n Radeberger-olut puuttuu.
Vaikka huumori on tärkeää, takana on synkkä vire. Urheilu ei nykyiselläänkään ole mitään muuta kuin kylmää liiketoimintaa, jossa ihmisellä, urheilijalla tai avustajilla ei lopulta ole mitään väliä. Myötätuntoa annetaan vain silloin, kun se edesauttaa tulevaa rahantekoa.
Keskitason kuva ja ääni luovat 1980-luvun tunnelmaa. Ekstroissa 6 min. poistettuja kohtauksia, 9 min. dokumentit, 4 min. haastattelut, tiiseri, kolme traileria, tv-mainos ja elokuvamainos. (PS)