Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
Kino

Milk

Elokuva

Har­vey Milk va­lit­tiin 70-­lu­vul­la San Fran­cis­con kau­pun­gin­val­tuus­toon en­simmäi­senä ho­mo­sek­suaa­li­na.

Har­vey Milk (1930-1978) va­lit­tiin 70-lu­vul­la San Fran­cis­con kau­pun­gin­val­tuus­toon en­simmäi­senä ho­mo­sek­suaa­li­na. Cast­ro St­ree­tin ka­me­ra­kaup­pias oli mer­kittävä muu­tok­sen ai­rut sek­suaa­livä­hem­mistö­jen ta­sa-ar­vois­tu­mi­ses­sa niin Ame­ri­kan man­te­reel­la kuin esi­merk­kinä maail­man­laa­jui­ses­ti­kin.
Tun­tuu us­ko­mat­to­mal­ta, että vain kol­me vuo­si­kym­mentä sit­ten Yh­dys­val­lois­sa kan­sa­lai­soi­keuk­sia py­rit­tiin ku­moa­maan kiih­ko­mie­li­sen Ani­ta Bryan­tin ak­ti­voi­mien kir­kol­lis­ten pii­rien ta­hol­ta, vieläpä sel­keäs­ti it­senäi­syy­den ju­lis­tuk­seen ha­kat­tu­jen pe­ru­soi­keuk­sien vas­tai­ses­ti. Esi­mer­kik­si pa­ha­mai­nei­nen ”e­si­tys nu­me­ro 6” oli­si kieltä­nyt ho­moil­ta oi­keu­den toi­mia opet­ta­ji­na ja jo­pa heitä tu­ke­neet hen­kilöt oli­si voi­tu erot­taa.
Har­vey Mil­kin ja hä­nen kal­tais­ten­sa pio­nee­ri­työn an­sios­ta ho­mot ovat saa­vut­ta­neet ih­mi­sar­von siinä missä muut­kin syr­ji­tyt: nai­set, juu­ta­lai­set, tum­mai­hoi­set ja va­senkä­ti­set. Eikä meillä Suo­mes­sa­kaan enää esiin­ny syr­jintää, kun pie­nem­pien­kin paik­ka­kun­tien saar­nas­tuo­leis­ta kuu­lee ny­kyään vain piis­pan siu­naa­mia lä­himmäi­sen­rak­kau­den sa­no­ja.
Milk-e­lo­ku­vas­sa kau­pun­gin­val­tuu­tet­tua esittää par­haan miesnäyt­te­lijän Os­ca­rin tul­kin­nas­taan an­sain­nut Sean Penn. Toi­sen­kin Os­ca­rin Milk sai Dus­tin Lan­ce Blac­kin kä­si­kir­joi­tuk­ses­ta, jo­ta in­noit­ti­vat Blac­kin omat ko­ke­muk­set ho­mo­na kas­va­mi­ses­ta mor­mo­niyh­teisössä Te­xa­sis­sa. Ta­ri­nas­sa ta­va­taan useam­pia­kin jo­pa it­se­mur­haa har­kin­nei­ta nuo­ru­kai­sia, joil­le Har­vey Milk mer­kit­si toi­von­pil­kah­dus­ta.
E­lo­ku­van lop­pu­teks­teissä kii­tetään eri­tyi­ses­ti vuo­den 1984 Os­ca­ril­la pal­kit­tua do­ku­men­taa­ria Eh­dok­kaa­na Har­vey Milk, jo­ka so­pi­vas­ti esi­tet­tiin Tee­ma-ka­na­val­la hel­mi­kuun lo­pul­la. Rob Eps­tei­nin oh­jaa­ma dok­ka­ri ki­teyt­ti his­to­rian lii­kah­duk­sen ra­ken­taes­saan uu­tis- ja ar­kis­to­ma­te­riaa­lis­ta, mm. Mil­kin ja hä­nen vas­tus­ta­jan­sa Dan Whi­ten haas­tat­te­luis­ta, vai­kut­ta­van ajan­ku­van. Eps­tei­nin fil­mi on ohit­ta­ma­ton, mut­ta Gus Van San­tin oh­jaa­ma to­si­ta­ri­na on se­kin eri­no­mai­nen muo­ka­tes­saan fik­tion va­pauk­sin Mil­kin ja Cast­ro St­ree­tin asuk­kai­den elämän­ti­lan­teis­ta ja ke­hi­tyk­sestä elämän­ma­kui­sen ko­ko­nai­suu­den.
Penn po­si­tii­vi­se­na
Raa­mit elo­ku­val­le luo Har­vey Mil­kin ko­to­naan nau­hu­riin sa­ne­le­ma aat­teel­li­nen tes­ta­ment­ti, jon­ka hän kau­konäköi­ses­ti tal­tioi jäl­ki­pol­vil­le en­na­koi­des­saan tu­le­van­sa mur­ha­tuk­si. Avoi­me­na ho­moak­ti­vis­ti­na Milk oli saa­nut vi­ha­mie­hiä ja tap­pouh­kauk­sia. Vuon­na 1978 hä­net am­mut­tiin kau­pun­gin­ta­lol­la yh­dessä lä­himmän tu­ki­jan­sa, San Fran­cis­con por­mes­ta­rin Geor­ge Mos­co­nen kans­sa. Am­pu­ja oli val­tuus­to­kol­le­ga Dan Whi­te, Viet­nam-ve­te­raa­ni, en­ti­nen po­lii­si ja pa­lo­mies.
Van Sant ei pe­se Cast­ro St­ree­tin kas­vat­te­ja pul­mu­sik­si. Ka­dul­ta po­kaa­mi­si­neen ja flirt­tai­lui­neen Har­veytä pi­dettäi­siin he­te­ro­kult­tuu­ris­sa vas­tuut­to­ma­na häntä­heik­kinä ja so­vi­nis­ti­na. Välttämällä san­ka­rin sä­de­kehää Van Sant sekä in­hi­mil­listää että vah­vis­taa muo­to­ku­van­sa to­dis­tus­voi­maa. Milk on Good Will Hun­tin­gin oh­jaa­jan on­nis­tu­nut val­ta­vir­ran elo­ku­va, jo­ka ei tun­nu komp­ro­mis­sil­ta avant­gar­dis­ti­sem­pien töi­den (Mat­kal­la Ida­hoon, Elep­hant, Pa­ra­noid Park) rin­nal­la.
Eps­tei­nin do­ku­men­tis­sa pu­hui sa­na­val­mis, po­si­tii­vi­nen ja neu­vo­kas val­tuu­tet­tu. Vai­ku­tuk­sen te­ki Mil­kin re­to­ri­nen lah­jak­kuus, jos­sa kiih­tymättä ja peh­mein ää­nen­pai­noin tuo­tiin näkö­kan­to­ja esil­le teräväs­ti pe­rus­tel­len ja vä­rikkäin il­mai­suin. Kol­min­ker­tai­nen Os­car-eh­do­kas ja kak­sin­ker­tai­nen pal­kin­non voit­ta­ja Sean Penn on teh­nyt poik­keuk­sel­li­sen hie­no­ja roo­le­ja jo pitkään, mut­ta draa­ma­fil­min Milk on sil­ti hämmäs­tyttävä, jo­pa epä­tyy­pil­li­nen suo­ri­tus. Näyt­te­lijä miel­letään usein ko­va­pin­tais­ten mies­ten tul­kik­si, jo­ka ei kaih­da epä­miel­lyttä­vien hah­mo­jen esittä­mistä. Mil­kissä Pen­nistä he­ruu po­si­tii­vi­suut­ta ja lan­nis­tu­ma­ton­ta, elo­ho­pea­mais­ta elämä­ni­loa. (HB)
18/05/2009

Tekniset tiedot

Formaatti: Kino
 
Vuosi: 2008Kesto: 131 minuuttia
Julkaisija: FS Film 
  
 
Ikäraja:
(13)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikäraja­merkintä­uudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 13 vuotta.
VET: 208373  

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (FS Film) ellei toisin mainita.

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy