Pearl Harborista Midwayn taisteluun kulkeva sotaelokuva yrittää löytää paikkansa MSII-elokuvien pitkässä linjassa.
Pearl Harborista Midwayn taisteluun kulkeva sotaelokuva yrittää löytää paikkansa MSII-elokuvien pitkässä linjassa. Periodipatina on kivasti kohdallaan, mutta muutoin tämä ei ole uskottava, vetoava tai edes kelvollinen elokuva. Ainoa poikkeus tästä ovat välähdyksinä nähtävät Japaniin sijoittuvat tapahtumat, joissa on imua, mutta ei lähimainkaan kylliksi painoa koko elokuvan kantamiseksi.
Historialliset tapahtumat tarjoavat askelmerkit kömpelösti vikuroivalle tarinalle, jossa vain japanilaisten toimet maistuvat uskottavilta. Amerikkalaiset pokkuroivat, suoltavat onelinereita ja keräävät vaadittuja sankaritekoja elokuvamaisen alleviivatusti. Kerronnallisesti tämä on töksähtelevä, hätäisesti kokoon kursittu dramatisointi, joka olisi kotonaan suoraan videolle tehtyjen viihdykkeiden joukossa elleivät tekniset tuotantoarvot olisi kunnianhimoisempia.
Niminäyttelijöiden lista on teoriassa vakuuttava, mutta ote on lepsu ja draama vaivoin uskottavaa. Samaan aikaan osa sivuosien näyttelijöistä vieläpä vetää eleensä sen verran yli, että on helppo kuvitella näiden näytelleen vihreää kangasta vasten. Tähän verrattuna Bruckheimerin Pearl Harbor on suorastaan tasapainoinen ja hillityn tiukka draama.
Yksi tähti auttavasta dramatisoinnista, mutta elokuvana tämä on viheliäinen pettymys.
Digitaalisesti 8K:na kuvattu, mutta masentavasti vain 2K:na masteroitu ja sittemmin 4K:ksi skaalattu kuva jättää hyvin paljon toivottavaa. Keinotekoisen rakeiseksi käsitelty, mutta luvattoman pehmeä ja väritoistoltaan kelmeä kuva pettää odotukset. Lavasteet ovat komeasti kohdallaan, ja jopa laivat näyttävät komealta ilta-auringossa, mutta suuret tehosteet jäävät ponnettoman simulaatiomaisiksi ja tietokoneotokset jättävät liikaa hajurakoa studiossa kuvattuihin otoksiin. Myös HDR-väritoisto jää tässä vaisuksi kuvan tavoitellessa 1940-luvun postikortin ilmettä.
Ääniraita hakee Dunkirkin tunnelmia niukan realistisella läsnäololla, mutta lopulta raidan vahvin osa-alue on verrattain runsas japanin käyttö. Pliisu musiikkiraita.
Sekä 4K- että HD-levy ovat yllättäen ekstrattomia. Maailmalla tämän kyytipoikana on tarjoiltu heikkoa ohjaajan kommenttiraitaa ja noin tunnin sarjaa koosteita, jonka sisältämiä historiaan pureutuvia dokumentteja on jopa maltillisesti kehuttu. (IJ)