Titanicin 100-vuotis muistovuoden kunniaksi julkaistu dokumenttikokoelma sisältää kolme National Geographic -kanavalla nähtyä dokumenttia.
Titanicin 100-vuotis muistovuoden kunniaksi julkaistu dokumenttikokoelma sisältää kolme National Geographic -kanavalla nähtyä dokumenttia.
Dokumenteista ensimmäinen, 51-minuuttinen "Secrets of the Titanic" (1986), keskittyy merentutkija Robert Ballardin ponnisteluihin paikantaa Titanicin hylky. Suurin osa ajasta kuluu Ballardin operaation kuvaamiseen, mutta mukaan mahtuu myös parin minuutin edestä asiaa Titanicin rakentamisesta ja noin 10 minuutin edestä kertausta onnettomuuden vaiheista hylyn kuvilla hyvin elävöitettynä.
Toinen dokumentti, 50-minuuttinen "Titanic's Nuclear Secret" (2008), paljastaa Ballardin menestyksekkään Titanic-operaation salaisen sivujuonteen. Yhdysvaltain laivaston rahoituksen saamiseksi Ballardin täytyi lupautua selvittämään kaikessa hiljaisuudessa myös kahden uponneen ydinsukellusveneen Thresherin ja Scorpionin tuhon syyt. Dokumentti paneutuu antaumuksella kylmänsodan sukellusvenepiruettiin ja avaa näiden vaarallista maailmaa mielenkiintoisella tavalla. Sukellusveneiden tarinoiden jälkeen katse suuntautuu Titanicin etsintöjä kohti ja tältä osin kerronta täyttää mukavasti edellisen dokumentin jättämiä aukkoja vaikka minuuttimääräisesti anti jääkin vähiin. Dokumentin komeinta antia on myöhemmältä sukellusmatkalta otettu videokuva Titanicista, joka näyttää hylyn aivan eri tarkkuudella kuin aiempi 80-luvun dokumentti.
Kolmas dokumentti, 50-minuuttinen "Seconds from Disaster: Titanic" (2006), kuuluu National Geographicin onnettomuuksia ruotivien dokumenttien sarjaan ja kertoo näistä kolmesta dokumentista eniten itse aluksesta. Tasokas dokumentti esittelee taidokkaasti niitä moninaisia tekijöitä, jotka ovat osaltaan saattaneet edesauttaa onnettomuuden tapahtumista. Kustannussäästöt rakennustöissä, hiilivarastossa kytenyt tulipalo, sääolosuhteet, aikalaisten ylimielinen asenne, radio-operaattorin väärät prioriteetit, kaappiin lukitut kiikarit ja lukemattomat muut todisteisiin ja spekulaation perustuvat yksityiskohdat nostetaan kaikki esiin. Pienestä määrästä arkistomateriaalia ja runsaasta joukosta näyttelijöiden avustuksella tehtyjä dramatisointeja koostuva dokumentti piirtää napakan aikajanan onnettomuuteen johtaneesta ketjureaktiosta. Kaksi yksityiskohtaa särähtää korvaan: "fireman" käännetään palomieheksi vaikka kyseessä vaikuttaisi olevan lämmittäjä ja dokumentti hehkuttaa lämpimän talven osuutta jäävuorten suureen määrään vaikka Titanicin tielle joutunut vuori oli edellisen talven saldoa — eräiden muiden lähteiden mukaan olosuhteet onnettomuusalueella olivat itse asiassa keskimääräistä kylmemmät ja siksi jäävuoria esiintyi tavanomaista etelämpänä.
Titanicin onnettomuudesta on tehty lukematon määrä dokumentteja, joista kaikki väittävät kertovan asioiden oikean tolan. Onnettomuuden syyt ja syylliset vaihtelevat dokumentista — ja myös tarinan elokuvaversioista — toiseen, mutta tämä National Geographicin dokumenttipaketti tarjoaa yhden kattavimmista ja tasokkaimmista tietopaketeista. Paras Titanicin rakentamista ja sen mediavaikutuksia valaisseista dokumenteista löytyy yhä vuoden 1953 elokuvaversion DVD:n ekstroista, mutta muilta osin tätä pakettia on vaikea ylittää.
Ensimmäinen dokumentti jää odotetusti tekniseltä tasoltaan kokoelman heikoimmaksi lenkiksi. 1.33-kuvasuhteella esitetty kuva näyttää 90-luvun videolta, mutta välittää silti kuvat pinnan päältä ja sen alta tyydyttävästi. Harmillisesti äänisynkka on koko dokumentin ajan pielessä, mutta tätä ei onneksi huomaa kuin muutamassa kohdassa joissa viitataan suoraan kuvaan tai näytetään haastateltavan kasvoja. Yllättäen tarjolla on Martin Sheenin juontaman alkuperäisraidan (DD5.1) ohella myös suomidubbi (DD Stereo), joka voittaa esikuvansa monologin selkeydessä, mutta jää joiltakin käännösvalinnoiltaan kömpelöksi. Huulisynkka on pielessä molemmilla ääniraidoilla. Myösl evylogiikka jättää toivomisen varaa sillä kuvaa ei voi kelata eikä valikoissa mainittuihin ekstroihin pääse käsiksi.
Toinen dokumentti parantaa teknistä tasoa kirkkaasti tarjoilemalla nyt anamorfista 1.78-kuvaa ja moitteetonta stereoääntä. Dokumentti on tekstitetty suomeksi. Levy on ekstraton, joskin dokumentin pääaihe huomioiden sen loppupuolen kuvat Titanicin hylystä miltei ekstroista käyvätkin.
Kolmas dokumentti näyttää tietokoneanimaatioita, arkistomateriaalia ja näyttelijöiden avustuksella tehtyjä rekonstruktioita myöten niin ikään erittäin hyvältä. Anamorfinen kuva on kuvasuhteeltaan 1.78. Stereoraita toistaa luonnonilmiönlailla etenevän kerronnan, hillityn musiikin ja tehosteet moitteitta. Levy on ekstraton. (IJ)