Mielikuva terroristista liittyy aikaansa.
Mielikuva terroristista liittyy aikaansa. Nyt hän on tummapartainen mies, joka ei suinkaan ole mikään metsuri-hipsteri. Tai sitten hän on erikoista uimapukua suosiva nainen.
Mielikuva kertoo toki mielikuvittelijastaan, mutta on enemmän ajankuva. Vielä 1970-luvulla terroristi oli saksalainen tai italialainen, jolle maolaiset arvot tuntuivat turhan kesyiltä. Toisen maailmansodan jälkeen hän oli brittihallinnon tutisemaan saanut juutalainen israelilaisaktiivi. Antiikin Roomassa oli omansa.
On aikoja ja on taistoja. Tähän ajatukseen osuukin sitten uusi versio jo pian 150-vuotiaasta tarinasta miehestä nimeltä Ben-Hur. Yhdysvaltain sisällissodan veteraanin Lewis Wallacen romaani nimittäin ilmestyi jo vuonna 1880.
Otsikoihin tämä uusi elokuva pääsi Suomessa ennen muuta sen takia, että sen teatterikierros peruttiin, kaiketi heikkojen ennakko-odotustensa vuoksi. Huono elokuva se ei kuitenkaan misään tapauksessa ole.
Alku ei tosin lupaa hyvää. Kovan kuoren alta herkkyyttä aikoinaan tihkuneen Charlton Hestonin haastaa nyt mikkoleppilampimainen siloposki. Enpä olisi uskonut, että joskus kiittelen tätä pitkäksi venähtänyttä nuorten miesten partamuotia. Asia nimittäin korjaantuu kaleerilaivalle päästyä.
Tarinaa on hieman yksinkertaistettu. Tilalle on saatu aikamoisen naiivia pasifimismia uhkuva eetos, joka tosin tänä sotarumpujen kuminan täyttämänä maailmanaikana tuntuu perustellulta. Tyylilajina on Mika Waltarin Sinuhesta tuttu kansainvälispoliittinen allegoria, joka korostaa sorron, konfliktien ja vastakohtaisuuksien lietsonnan noudattavan samoja kaavoja ihonväristä ja uskontokunnista välittämättä.
Willian Wylerin vuoden 1959 eepos pani aikansa vasemmistolaisesti virittyneet kriitikot kakomaan. Kristinuskon propagandana se oli kuitenkin perin viihdyttävää. Uusimman version teemat ovat puolestaan nykypäivän nuorisolle tärkeitä. Valtaosa heistä alkaa olla väsynyt rasismiin, väkivaltaan ja konflikteihin, jotka leimaavat nykyistä keski-ikäistä sukupolvea.
Teknisestä puolesta on sanottava, että keskeiset toimintakohtaukset, kaleeritaistelu ja kilpa-ajot, on toteutettu tyylitajuisesti.
Laadukas kuva ja ääniraita. Ekstroissa 61 min. dokumentit ja seitsemän poistettua kohtausta (10 min.). (PS)