Yli 10 500 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
Blu-ray

Laputa - linna taivaalla

Tenku no Shiro Laputa 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: Blu-ray
 
Vuosi: 1986Kesto: 124 minuuttia
Julkaisija: Pan VisionKuva:
1080p 1.85*
Ääniraita: DTS-HD MA2.0
 
Ikäraja:
(7)
Kielletty alle 7-vuotiailta. Täysi-ikäisen seurassa elokuvan saa esittää enintään kaksi vuotta nuoremmalle.
VET: 109005EAN: 6416335180074

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Pan Vision) ellei toisin mainita.

Elokuva

Tuu­len laak­son Nau­si­caän hie­noi­sen rön­syi­le­vyy­den ja oma­peräi­sellä huu­mo­ril­laan lois­ta­neen To­to­ron vä­lissä syn­ty­nyt La­pu­ta ve­toaa li­ki neljän­nes­vuo­si­sa­dan jäl­keen gen­ren puit­teis­sa suo­ra­vii­vai­sel­la van­han ajan seik­kai­lu­tyy­lillään.

Tuu­len laak­son Nau­si­caän hie­noi­sen rön­syi­le­vyy­den ja oma­peräi­sellä huu­mo­ril­laan lois­ta­neen To­to­ron vä­lissä syn­ty­nyt La­pu­ta ve­toaa li­ki neljän­nes­vuo­si­sa­dan jäl­keen gen­ren puit­teis­sa suo­ra­vii­vai­sel­la van­han ajan seik­kai­lu­tyy­lillään.
Saat­taa ol­la sat­tu­maa, että pää­hen­kilö Shee­tan ni­mi muis­tut­taa 1910-lu­vul­la par­hai­ta Tar­zan-ro­maa­ne­jaan teh­tail­leen Ed­gar Ri­ce Bur­rough­sin api­noi­den kie­len leo­par­dia.
Ta­pah­tu­mat al­ka­vat kai­vos­kau­pun­gis­sa, jos­sa reh­tien työläis­ten jou­kos­sa tou­huaa vir­keä Pa­zu-poi­ka­nen. Hän pe­las­taa sat­tu­mal­ta tai­vaal­ta ti­pah­ta­van tytön, jo­ka kan­taa kau­las­saan ou­toa lei­ju­ki­veä. Nåin al­kaa seik­kai­lu, jo­ka saa hu­pen­nuk­sen­sa tai­vaal­la lei­ju­val­la sa­la­peräi­sellä saa­rel­la.
Miya­za­ki yh­distää vik­to­riaa­nis­ta miljöötä ja tek­niik­kaa täy­sin omien fy­sii­kan la­kien­sa mu­kaan toi­mi­viin lait­tei­siin. Näistä var­sin­kin len­to­lait­teet muis­tut­ta­vat suu­res­ti edellä­mai­ni­tun Bur­rough­sin eittämättä par­hai­den kir­jo­jen, Mars-sar­jan, yh­den mie­hen aluk­sia ja tais­te­lu­lai­vuei­ta. Oh­jaa­ja te­kee kai­ken kui­ten­kin omis­ta lähtö­koh­dis­taan ja ani­men lai­na­lai­suuk­sin.
Tär­keintä on lo­pul­ta hen­ki­nen osuus. Pe­ru­sin­hi­mil­li­syys ja ystä­vyys ku­va­taan lap­sen näkö­kul­mas­ta. Sa­mal­la elo­kiu­va on ihas­tut­ta­van ro­mant­ti­nen.
Va­ka­vam­pi ote saa­daan luo­mal­la al­le­go­ria ih­mi­sen tu­ho­voi­miin ja Hi­ros­hi­maan, vaik­ka sitä ei suo­raan sa­no­ta­kaan. To­ta­li­ta­ris­mi ja so­ti­la­syh­teis­kun­ta nos­te­taan in­hi­mil­li­syy­den vas­ta­poo­lik­si. Pik­ku­ri­kol­li­set eli mai­niot il­ma­ros­vot saa­vat ar­mon. La­pu­taa voi pys­typäin pitää Miya­za­kin par­haa­na teok­se­na.

Kuva, ääni & ekstrat

BD-versio merkitsee suurta edistysaskelta aiempaan DVD-laitokseen verrattuna. Kuva täyttää koko ruudun ilman television omia korjaustoimia. Se on myös huomattavasti tarkempi kuin aiemmin. Myös ääniraita pysyy paremmin vauhdikkaiden visuaalisten käänteiden perässä. Alkuperäinen japaniraita on PCM, suomidubbaus puolestaan HD MA. Kahden levyn erikoisjulkaisun ekstroissa on kuvakäsikirjoitus, 15 min. dokumentteja, kaksi traileria, tv-mainos, tekstitön alkujakso, tekstitön loppujakso ja Ghibli-trailereita. Toinen levy sisältää DVD-version. (PS)
01/12/2011

Tekijät

Ohjaaja: Hayao Miyazaki
Tarina: Hayao Miyazaki

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2022 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy