Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
4K / UHD

Batman

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: 4K / UHD
 
Vuosi: 1989Kesto: 126 minuuttia
Julkaisija: Warner Bros.Kuva:
4K HDR 1.85
Ääniraita: Dolby Atmos
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
VET: 96257EAN: 7340112748135

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Warner Bros.) ellei toisin mainita.

Elokuva

Se en­simmäi­nen oi­kea le­pak­ko­mies-e­lo­ku­va ko­hoaa ou­to­lin­tu Tim Bur­to­nin kä­sissä ko­mean omin­ta­kei­sek­si kak­sin­tais­te­luk­si Bat­ma­nin ja Jo­ke­rin vä­lillä.

Se en­simmäi­nen oi­kea le­pak­ko­mies-e­lo­ku­va ko­hoaa ou­to­lin­tu Tim Bur­to­nin kä­sissä ko­mean omin­ta­kei­sek­si kak­sin­tais­te­luk­si Bat­ma­nin (Mic­hael Kea­ton) ja Jo­ke­rin (Jack Nic­hol­son) vä­lillä.
Sar­ja­ku­val­ta as­kel­merk­kinsä lai­naa­va seik­kai­lu on ihail­ta­van selväjär­ki­nen ja sol­ju­va ta­ri­na, jo­ka on­nis­tuu hul­lut­te­le­maan ole­mat­ta tyhjänpäiväi­nen ja su­kel­ta­maan trau­moi­hin­sa ole­mat­ta kor­ni. Seik­kai­lu toi­mii ten­hoa­van teat­raa­li­ses­ti, eikä su­van­to­ja tai it­se­riit­tois­ta syn­kis­te­lyä tun­nu mu­kaan mah­tu­van.
Mic­hael Kea­ton on hyvä ta­ri­nan san­ka­ri­na, jon­ka ha­bi­tuk­ses­sa on to­sin enemmän nört­tiä kuin mil­jardöö­riä, mut­ta ko­ko­nai­suus toi­mii ek­sent­ri­sen ve­toa­vas­ti. Jack Nic­hol­son jo­ke­ri­na on play­boy mo­lem­pien edestä ja ai­van su­ve­ree­nis­ti ta­ri­nan ti­rehtöö­ri. Mic­hael Gough ja Kim Ba­sin­ger täy­dentävät köö­rin luo­tet­tu­na isä­hah­mo­na ja nei­to­na, jo­ka säntää hädän kes­kel­le jour­na­lis­tin in­nol­la eikä lain­kaan avut­to­ma­na.
Tämä on su­per­san­ka­rie­lo­ku­va puh­taim­mil­laan, eikä an­ti ole van­hen­tu­nut päivääkään — ei var­sin­kaan näin ko­ro­na­ka­ran­tee­nis­sa ta­pi­tet­tu­na kun le­pa­koil­la on uu­si mer­ki­tys ja elo­ku­van myrk­ky tun­tuu ihas­tut­ta­van yk­sin­ker­tai­sel­ta ny­ky­vi­ruk­siin ver­rat­tu­na.

Kuva

Tim Burtonin elokuvalta näyttävä episodi on yhtä aikaa pirskahtelevan räikeä ja tummasävyisen uskottava aivan kuten sarjakuvajuurien pohjalta voi toivoakin.

Komean filmimäinen, värikylläinen ja erityisesti ikäisekseen miellyttävän jäsentynyt kuva täyttää kaikki toiveet. Uudelleen 35mm:n filmiltä masteroitu kuva edustaa aitoa 4K:ta, joka myös hyötyy havaittavasti HDR-käsittelystä, joskin uutta väripalettia on myös kritisoitu suhteessa alkuperäiseen. Jälki on erottelevimmillaan päivänvalossa, missä vuosikymmenet huuhtoutuvat huomaamatta pois tuoden tapahtumat lähemmäs tätä päivää kuin koskaan aiemmin. Yhtä ilahduttavaa on nähdä, että myös savun ja varjojen leimaamat yökuvat avautuvat hallitun komeasti. Jokunen otos jää toki pehmeäksi, mutta kokonaisuutena jälki on hätkähdyttävän hyvää, eikä elokuva ole koskaan näyttänyt paremmalta.

Ääni

Puhtaasti soljuva ääniraita tuntui aikoinaan synkältä, mutta nyt vaikutelma on pikemminkin pidätellyn hassutteleva. Musiikkiraita löytää niin ikään hyvän keskitien farssin ja synkkäilmeisen kostorallin välistä.

Ääniraita on yllättäen rakennettu uudelleen sekä alkuperäisistä elementeistään että täysin uusista tehosteista. Klassikkoon kajoaminen on ymmärrettävästi herättänyt kohua, mutta vertailussa vanhaan DVD:hen on vaikutelma kuitenkin hyvin uskollinen alkuperäiselle raidalle. Eniten närää aiheuttanut lepakkohävittäjän esiintyminen on sekin pieteetillä moderniosoitu: siinä missä hävittäjä kuulosti vanhalla raidalla paikoin yliviritetyltä sähkölennokilta tai toisen maailmansodan hävittäjältä ja maahan iskeytyvältä sadevesiränniltä on vaikutelma nyt iskevän suihkarimainen - myönnettävästi myös karvan verran starwars-mainen. Modernisaatio on kaukana George Lucas -mittakaavan pyhäinhäväistyksestä, mutta on silti selkeä moka studiolta jättää alkuperäinen ääniraita pois levyn vaihtoehdoista. Varsinkin kun levyllä on uusi raita myös DD5.1 -muodossa.

Perusteltu purismi sivuuttaen, on tämä raita dialogiaan ja musiikkiraitaansa myöten puhtaan soljuva ja tehosteiltaan huomattavasti vetoavampi kuin alkuperäinen tehosteraita, joka jää nyt vertailussa erityisesti laukausten osalta viitteelliseksi. Kiitämme lukijapalautetta, joka toi ääniraidan erot huomioomme ja kirvoitti uuden vertailun aiempaan DVD:hen.

Ekstrat

Ohjaajan hyvä kommenttiraita löytyy myös 4K-levyltä, mutta muutoin ekstrat on taltioitu HD-version levylle. Ekstroissa mm. kolme musiikkivideota, traileri, storyboard-näyte ja koosteita reilun kahden tunnin edestä. Kannessa mainitaan väärä kuvasuhde. (IJ)
21/05/2020

Traileri

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy