Yli 10 600 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
Blu-ray

Ray

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: Blu-ray
 
Vuosi: 2004Kesto: 152 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
MPEG-4 AVC 1.85
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(11)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikäraja­merkintä­uudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 11 vuotta.
VET: 111564EAN: 5050582897357

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Universal) ellei toisin mainita.

Elokuva

U­pea, kah­del­la Os­ca­ril­la pal­kit­tu elämän­ker­tae­lo­ku­va Ray Char­le­sis­ta, jo­ka köy­histä lap­suu­den olois­ta ja nuo­rel­la iällä koh­taa­mas­taan so­keu­des­ta huo­li­mat­ta nou­si mu­sii­kil­laan maail­man suo­sioon.

U­pea, kah­del­la Os­ca­ril­la pal­kit­tu elämän­ker­tae­lo­ku­va Ray Char­le­sis­ta, jo­ka köy­histä lap­suu­den olois­ta ja nuo­rel­la iällä koh­taa­mas­taan so­keu­des­ta huo­li­mat­ta nou­si mu­sii­kil­laan maail­man suo­sioon. Pääo­san Ja­mie Foxx te­kee il­miömäi­sen suo­ri­tuk­sen luo­des­saan ku­van in­to­hi­moi­ses­ta, mut­ta myös huu­mei­den ja vas­toinkäy­mis­ten lei­maa­mas­ta mie­hestä, jo­ka oli so­kea vain fyy­si­ses­ti.
E­lo­ku­va tar­joaa ins­pi­roi­van ker­to­muk­sen mie­hestä, jo­ka voit­ti köyhät lähtö­koh­tan­sa ja osa­si ot­taa olo­suh­teet hal­tuun oli­pa sit­ten ky­se näkö­ky­vyn me­nettä­mi­sestä, mu­sii­kin luo­mi­ses­ta tai ra­ha­mies­ten kans­sa neu­vot­te­lus­ta — sa­no­ma on että so­kea saa ol­la, mut­ta ei tyhmä tai lais­ka. Sa­maan ai­kaan elo­ku­va ei myöskään pa­ke­toi tiellä eteen tul­lei­ta vas­toinkäy­mi­siä pum­pu­liin, vaan tuo rei­lus­ti esil­le Rayn ja hä­nen lä­heis­tensä kamp­pai­lun huu­mei­den, al­ko­ho­lin ja ir­to­suh­tei­den kans­sa. Ku­vas­to ei kos­kaan käy rons­kik­si, mut­ta tun­ne­la­taus vä­lit­tyy te­hok­kaas­ti.
En­simmäi­sellä kat­se­lu­kier­rok­sel­la an­noin elo­ku­val­le vain neljä täh­teä, vaik­ka vii­meistään oh­jaa­jan kom­ment­ti­rai­dan jäl­keen te­ki kieltämättä mie­li pal­ki­ta kaik­ki elo­ku­vaan pu­ser­rut­tu vai­vannäkö vielä sillä puut­tu­val­la­kin täh­dellä. Nyt puo­li­vuo­si­kym­mentä myö­hem­min elo­ku­va vetää mu­kaan­sa yhtä vai­vat­to­mas­ti kuin aiem­min­kin, mut­ta terävä­piir­to­ku­va ja eten­kin hä­viötön DTS-HD Mas­ter Au­dio tun­tu­vat tuo­van ta­pah­tu­mat en­tistä enemmän ihol­le. Vii­des täh­ti ei sil­ti tu­le tek­ni­sestä kuo­sis­ta vaan siitä huo­mios­ta et­tei tätä elävämpää, re­hel­li­sempää ja ta­sa­pai­noi­sem­paa muu­si­kos­ta teh­tyä elämän­ker­tae­lo­ku­vaa ole vielä näh­ty.

Kuva & ääni

Luonnollinen ja näyttävän filmimäinen kuva edustaa korkeatasoista teräväpiirtoa, mutta viiden tähden terävyys jää tässä kilpasarjassa saavuttamatta. Häviöttömäksi DTS-HD Master Audioksi päivitetty komea ääniraita miksaa yhteen uutta ja vanhaa Ray Charlesia, sekä riittävästi pieniä detaljeja miehen lepakkokuulon havainnollistamiseksi. Subbari ja takakaiuttimet ovat yhä valinnaisia teatterin lisävarusteita, vaikka eivät aivan työttömäksi jääkään. Äänimaailma on virheettömän elegantti kokonaisuus ja mikä tärkeintä musiikki soi huikean hienosti.

Ekstrat

Suomeksi tekstitetyjen ekstrojen kermaa edustaa mykistävä, syvällisesti aiheeseensa uppoutuneen ohjaajan kommenttiraita, joka tutun tuotantotiedon ohella tuo hienosti esiin tarinoiden ja yksityiskohtien taustat sekä kerronnassa otetut ajoittaiset vapaudet. Myös poistetut kohtaukset ohjaajan kommentein (28 min.) ja Ray Charlesin ja Jamie Foxxin tapaaminen (11 min.) kannattaa katsoa. Lisäksi mukana kaksi kuvakuvassaraitaa (ensimmäinen tarjoilee making of -tietoutta ja toinen laulujen perustietoja), ohjaajan alkusanat (2 min.), pidennettyjä musiikkinumeroita Foxxin alustuksin (26 min.), traileri, elokuvan esittely (3 min.) ja koosteet Rayn muistelusta (4 min.), Rayn elämän naisista (10 min.) ja Rayn elämästä (29 min.). Harmillisesti pidennetyt musiikkinumerot on taltioitu varsin vaatimattomalla kuvanlaadulla ja vain perinteisessä DTS-muodossa, mutta onneksi kappalevalikko vie suhteellisen näppärästi takaisin vastaaviin kohtiin elokuvassa. (IJ)
05/07/2012

Traileri

Tämä video on ehkä jo poistettu YouTube:sta. Kokeile kuitenkin?

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2022 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy