Yli 10 600 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
Blu-ray

Apinoiden planeetta

Planet of the Apes 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: Blu-ray
 
Vuosi: 1968Kesto: 112 minuuttia
Julkaisija: FoxKuva:
MPEG-4 AVC 2.40
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(16)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 16 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 7340112716042

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Fox) ellei toisin mainita.

Elokuva

Pier­re Boul­len ro­maa­niin pe­rus­tu­va elo­ku­va on yk­si tie­tei­se­lo­ku­vien his­to­rian van­kim­mis­ta kul­ma­ki­vistä, ja omal­la elo­ku­vien ta­pi­tu­su­ral­la yk­si vai­kut­ta­vim­mis­ta var­hai­sis­ta kat­se­lu­ko­ke­muk­sis­ta.

Pier­re Boul­len ro­maa­niin (La planè­te des sin­ges, 1963) pe­rus­tu­va elo­ku­va on yk­si tie­tei­se­lo­ku­vien his­to­rian van­kim­mis­ta kul­ma­ki­vistä, ja omal­la elo­ku­vien ta­pi­tu­su­ral­la yk­si vai­kut­ta­vim­mis­ta var­hai­sis­ta kat­se­lu­ko­ke­muk­sis­ta. Elo­ku­van lop­pu­koh­taus jättää hel­pos­ti ko­ko elo­ku­van var­joon­sa, mut­ta myös it­se pää­lael­leen kään­net­ty ta­ri­na on lu­moa­va, aja­ton ja lä­peensä aja­tuk­sia herättävä ker­to­mus. Toi­sin sa­noen kä­sillä on ar­mol­li­ses­ti ikään­ty­nyt elo­ku­vaelä­mys par­haim­mil­laan.
C­harl­ton Hes­ton on kyy­ni­nen ast­ro­naut­ti, jo­ka ti­pah­taa vuo­si­tu­han­sien kryo-u­nen jäl­keen vie­raal­le pla­nee­tal­la ja huo­maa kau­huk­seen api­noi­den pitävän luo­la­mie­hiä sor­men­sa al­la. Pää­lael­leen kään­net­ty si­vi­li­saa­tio kaa­taa ih­mis­ten nis­kaan kai­ken loan mitä ih­mi­set meidän maail­mas­sam­me ovat kos­kaan vis­kan­neet yh­denkään eläin­la­jin suun­taan. Ih­mi­siä jah­de­taan, alis­te­taan ja lei­kellään vail­la minkään­lais­ta epäröin­tiä ja tie­de­kin saa väis­tyä us­ko­mus­ten tieltä kuin noi­ta­vai­nois­sa kon­sa­naan. Pu­hu­va ja pot­ki­va mies ei tähän ku­vaan hel­pos­ti is­tu.
Mel­kein 50 vuot­ta elo­ku­van syn­nystä on vie­reähtä­nyt ar­mol­li­ses­ti. Trik­kiu­vat toi­mi­vat yhä silmääkään väräyttämättä, päivällä ku­va­tut yö-koh­tauk­set me­nevät tois­maal­li­suu­den piik­kiin ja Ari­zo­na sekä Ka­li­for­nia lai­naa­vat asial­li­set puit­teet api­noi­den val­ta­kun­nal­le. Myös Hes­to­nin suu­hun is­tu­te­tut, ja var­sin­kin elo­ku­van al­ku- ja lop­pu­met­reillä suo­ras­taan rie­naa­van pro­fee­tal­li­set fi­lo­so­foin­nit toi­mi­vat saar­naa­mat­ta.

Kuva

Erinomainen kuva on moitteettoman vakaa ja väritoistoaan myöten ihailtavan luonteva. Lievää värinää ja tuskin havaittavaa roskaa esiintyy toisinaan, mutta vastaavasti kuva on myös vaikuttavan eritteleva. Uimareiden bokserit ja kuolleiden museonukkien huojunta sekä silmänvärähdykset erottuvat jos näitä erehtyy tutkimaan, mutta itse apinanaamiot toimivat uskottavasti, joskin myönnettävästi jäykähkösti. Ongelmaton ääniraita toistaa dialogin vakaasti, eivätkä tehosteetkaan särähdä korvaan - samaa ei tosin voi sanoa Jerry Goldsmithin tarkoituksellisen riitasointuisesta musiikkiraidasta.

Ääni

Ekstroissa säveltäjä Jerry Goldsmithin vaisu kommenttiraita, asiallinen tekijöiden ryhmäkommenttiraita (meikkaaja John Chambers ja näyttelijät Roddy McDowall, Kim Hunter ja Natalie Trundy), "Planet of the Apes as American Myth"-kirjan kirjoittaja Eric Greenen tekstipohjainen kommenttiraita, kuva kuvassa -kommenttiraita (sis. 39 min. videoita), upean tietopitoinen Behind the planet of the apes -dokumentti (127 min.) ja sen mainos, dokumentti tarinan ja elokuvan synnystä (24 min.), dokumentti elokuvan tuotteistuksesta (12 min.), mainosvideo julkaisuvuodelta (5 min.), vaihtoehtoisia otoksia ilman ääntä (20 min.), kaksi elokuvan maailmaan tehtyä infovideota (yht. 17 min.), teaseri, traileri, tietopeli ja kuvagallerioita. Sokerin pohjalla vielä studion aikoinaan vaatima testivideo, joka käy myös mielenkiintoisesta vaihtoehtoisesta otoksesta (10 min.). Kommenttiraidat jättävät paljon toivottavaa, mutta mukana olevat koosteet paikkaavat näitä paremmin kuin hyvin.

Ekstrat

Elokuva on tässä arvosteltu kaikki 8 tähänastista Apinoiden planeetta -elokuvaa sisältävältä boksilta. (IJ)
02/12/2014

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2022 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy