4K/UHD - Arvostelu

4K UHD arvostelu kansi

Gemini Man

 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Hitaasti löntystelevä tieteistoimintaelokuva valtion sala-ampujasta (Will Smith), joka eläkeiän kynnyksellä joutuu piipun toiselle puolen - tai oikeastaan piipun molemmin puolin. Pohjattoman kliseistä tarinaa ja rauhallisesti meanderoivaa kerrontaa maustetaan verrattain virkeillä visuaaleilla ja teknisesti kokeellisella referenssikuvalla.

Tämä ei ole hyvä elokuva, ei edes lähestulkoon hyvä elokuva, mutta näyttelijäkaarti on passeli ja kahden tunnin visuaalinen kokeilu silmäkarkkina kiinnostava. Viitseliäästi koreografioidut toimintakohtaukset ja eksoottiset miljööt piirtyvät tässä häkellyttävän läsnäolevasti eikä koskaan voi olla täysin varma mikä kuvassa on totta ja mikä tietokoneella luotua. Lopulta kokonaisuus on kuin elokuvamittaan venytetty tv-kauppiaan demo, jolla vakuutellaan uuden tekniisen ominaisuuden hienoutta. Tässä tuo ominaisuus on suurempi näytteistystaajuus: 60 kuvaa sekunnissa tavanomaisen 24 sijaan.

Poikkeuksellisesti 60p:nä eikä 24p:nä taltioitu aito 4K-kuva on huikean vakaa ja erotteleva. Liikkuva avausotos aseman ritiläpinnoilla on luotu esittelemään tallennusformaatin etuja, eikä antia käy moittiminen: jokainen lamelli tuntuu toistuvan virheettömästi kameran liikkeestä huolimatta ja kokonaisuuden geometriä säilyy jatkuvasti kauniina. Suurempi 60 framen kuvatiheys näkyy tässä muutoinkin sulavana liikkeenä, joka nostaa läsnäolon tunnun uusiin sfääreihin, mutta vaatii filmimäisempään ilmaisuun tottuneelta myös totuttelua. Lopputuloksena on hieman televisiomainen kuva, joka on luonnollinen, värikylläinen, terävä ja hyperläsnäoleva. Useampi tausta ja jokunen otos tietokoneella nuorennetusta Will Smithistä jää tosin keinotekoiseksi, mutta keskimäärin anti on komean uskottavaa. Alunperin elokuva on ilmeisesti kuvattu peräti 120fps:nä, joten tässä jää vielä ruutuja käyttämättä.

Rauhallinen ääniraita korostaa kuvan ominaisuuksia viemällä huomion tapahtumien keskelle ja välttämällä teatraalisen suuria korostuksia. Dialogi toistuu puhtaasti ja minimalistinen musiikkiraita vailla huomiota.

4K-levyn ekstroista löytyy kooste tehosteista (3 min.) ja boksin niin ikään sisältämältä HD-levyltä lisäksi noin tunnin edestä lisukkeita. Käännöksessä pistää useampi kukkanen silmään kun muun muassa ”he died off-duty” kääntyy päälaelleen muotoon ”hän kuoli virantoimituksessa” ja ”you’ve got pretty good credit” meni huti hyvänä arvosanana vaikka kyse olisi luottoluokituksesta. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Ang Lee
Pääosissa: Will Smith Mary Elizabeth Winstead Clive Owen Benedict Wong
Tarina: Darren Lemke David Benioff Billy Ray
Kuvaus: Dion Beebe
Musiikki: Lorne Balfe

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2019Kesto: 117 minuuttia
Julkaisija: ParamountKuva:
4K HDR HFR 1.85
Ääniraita: Dolby Atmos
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 7340112751760

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Paramount) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään