Kino - Arvostelu

Armomurhaaja

Olemme kulkeutumassa muurahaisen askelin pois ajasta, jolloin kaiken Suomessa valmistuneen audiovisuaalisen taiteen edessä kulki etuliite "kotimainen". Annan esimerkin eräästä baaripöytäkeskustelusta viime vuosituhannen puolelta. "No, on se ihan hyvä leffa... kotimaiseksi." Muistanpa useampiakin kohtaamisia, joissa vastapuoli ei katsonut lainkaan Suomessa valmistuneita elokuvia, koska ne olivat niin "kotimaisia", "suomalaisia". "Kotimainen" oli yhtä kuin Uuno Turhapuro tai Vääpeli Körmy, pahimmillaan "kotimainen" oli Jope.

Sanaa "kotimainen" käytettiin eräänlaisena arvonalentajana, elokuvan tai CD-albumin puoliväkinäisenä hyväksyntänä, joskus hyvinkin halveeraavaan sävyyn. Ulkomaisena julkaisuna tuotos olisi ollut "täyspaska". Mutta kun se nyt sattui olemaan kokkolalaisen indiebändin sieluntuotos, sai se "kotimaisuuspisteen". Se oli niin kutsuttu "ihan hyvä kotimainen."

Edellisen vuosituhannen ongelma on uuden vuosituhannen voimavara.

Teemu Nikin ohjaama Armomurhaaja on helvetin hyvä kotimainen elokuva. (Esitän tässä yhteydessä sanan arvokkaimmassa merkityksessään poistamalla ympäriltä raivostuttavat lainausmerkit.) Teemu Nikki käyttää elokuvansa kerronnassa tehokkaasti kansallisia erityispiirteitä, ammentaen kotimaista rohkeutta ja osaamista.

Armomurhaaja herkuttelee vaihtoehtotaiteen kuvastolla, uppoamatta eksploitaation houkutteleviin ansoihin. Painopiste on sisällössä. Elokuva möyrii kuolemanvakavissa teemoissaan, tarkastellen näitä usein erilaisin silmin. Puhutaan elämän päättämisen oikeutuksesta, ihmisenä ja eläimenä olemisen kipeydestä elämän ja kuoleman langanohuella rajapinnalla. Armomurhaaja puntaroi aikamme suurta kysymystä. Kenellä onkaan lopulta oikeus elää?

Ei ole kyse siitä, etteikö rohkeutta, osaamista tai sisältöä olisi taiteessamme aikaisemminkin esitelty. Kaikenmaailman kaurismäkien ja honkasalojen menestys vaan oli mielissämme "kansainvälisyyttä".

Vika on aina katsojassa.

Vielä jokin vuosi takaperin kotimaisen osaamisen myöntäminen punavuorelaiselta baarijakkaralta oli käsittämättömän vaikeaa. Jos ovat elokuvat näennäisesti kansainvälistyneet, on myös hengittämämme ajanjakso pakottanut meidät ihailemaan kotimaista kädenjälkeä tasavertaisena kansainvälisen tarjonnan rinnalla. Sen kokkolalaisen rokkibändin Saksan-kiertue ei enää yllä Rumban etusivulle (toivottavasti). Suomi-elokuvan menestys kansainvälisillä festivaaleilla ei enää ole epäilyksiä herättävä erikoistapaus.

Gaalassa palkittiin kotimainen.

Armomurhaaja ansaitsisi kaikkien elokuvasäätiöiden vuotuiset tukirahat, Tom of Finland -pussilakanankokoisen Suomi 100 -leiman sekä 12 Jussia ("kotimaista" Oscaria, hehheh röhröh). Armomurhaaja voisi olla se taideteos, joka pitäisi tämän arvokkaan merkkivuoden muistoissamme. Muistot eivät synny pelkästään katselemalla taakse vaan välillä myös tähystämällä tulevaan. (VA)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Teemu Nikki
Pääosissa: Matti Onnismaa Jari Virman Hannamaija Nikander Heikki Nousiainen Pihla Penttinen Jouko Puolanto Santtu Karvonen Alina Tomnikov Ilari Johansson
Tarina: Teemu Nikki

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2017Kesto: 83 minuuttia
Julkaisija: Finnkino 
  
 
Ikäraja:
(16)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 16 vuotta täyttäneelle.
    

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Finnkino) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään