Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

I Am Legend

 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Suurin piirtein samaan aikaan, kun tämä Blu-Ray -versio ilmestyi, ilmoitettiin scifin villimiehen Richard Mathesonin romaanin Olen legenda (1954) voittaneen Tähtivaeltaja-palkinnon parhaasta vuonna 2007 suomeksi ilmestyneestä scifi-kirjasta. Olikin jo aika suomentaa klassikko, jonka painoarvo on kasvanut sitä mukaan kun se on vaikuttanut moneen muuhun seuraajaansa.

Hyvän klassikkoelokuvan uusintafilmatisoinnit joutuvat miltei poikkeuksetta mahdottoman eteen. Mutta kun tehdään huono klassikko uusiksi, mahdollisuuksia on paljon enemmän.

Millainen sellainen hyvä huono elokuva on? Yksi parhaista esimerkeistä on viruksen tuhomasta maailmasta kertova Omega Man (1972), joka kaatui huonosti meikattuihin mutantteihinsa. Elokuva perustui juuri kyseiseen Mathesonin romaaniin, joka on nyt tehty uusiksi oikealla nimellään.

Hämmästys oli melkoinen, sillä I Am Legend on tyylitajuinen, jännittävä ja näyttävä, moderni science fiction –elokuva.

Se on osannut ottaa sopivasti vaikutteita Romeron zombie-trilogiasta ja L.Q. Jonesin A Boy and His Dog –kulttifantasiasta, mutta tarjoaa myös omaa kuvastoaan inhimillisyyden perustasta, uskonnosta ja siviilisaation ongelmista.

Pääosan Will Smith tekee henkevän ja empaattisen roolin, kun tarinan aiempien versioiden päähenkilöt Charlton Heston ja Vincent Price vetivät maskuliinin kaapua ylleen. Luultavasti Mathesonin kulttitarina tehdään vielä uudelleen, sillä alkuperäisromaanissa viimeistä miestä jahtasivat vampyyrit. Se versio on vielä tekemättä.

Blu-ray osoittaa viimeistään sen, että elokuvasta riittää moneen katselukertaan. Teknisten seikkojen lisäksi saattaa huomioida uusia puolia. Robert Neville ajaa Ford Mustangia siinä missä edeltäjässään, mutta kaikkinainen autofetisismi jää puolitiehen: ympäristöarvot jylläävät aivan toisin kuin vuonna 1971.

Neville osasi aiemmin siteerata Woodstock-elokuvaa, kun nyt se on vaihtunut Shrekiin. Elokuvajulisteet kertovat "vanhojen klassikoiden" pyörivän New Yorkin teattereissa: The Producers ja Legally Blonde! Supersankaerielokuvat ovat edenneet jo Batman ja Teräsmies -osaan.

Ensimmäisessa leijonakohtauksessa vihjataan, kuinka normaalit vaistot ovat kuolleet, kun perhe metsästää yhdessä. Normaalistihan naaras tekee työn.

Laadukas kuva teki kunniaa jo DVD-versiona auringonlaskuille, varjoille ja valolle. BD toistaa kaiken tarkemmin. Jopa niin tarkasti, että hauska leijonakohtaus näyttää jopa liian tarkalta: teräväpiirto saattaa olla tehostekohtauksille armoton. Ääniraita luo edelleen tilantunnelmaa tyylikkäästi, mutta kyllä TrueHD:n suurin ero on raikkaudessa ja luonnolisuudessa. Ero suorastaan hätkähdyttää. Mukana on neljä minuuttia teatterilevitystä pidempi versio onnellisine ja pitkine loppuineen. Muut lisäkohtaukset liittyvät uima-altaan virvelöintiin ja kalojen syöttelyyn. Myös leijonapariskunta nähdään kertaalleen. Teatteriin valittu versio on toki iskevämpi ja realistisempi. Ekstroihin on tallennettu 21 min. animaatiota ja yhteensä noin 69 min. dokumentit kuten kahden levyn DVD-laitoksessakin.. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Francis Lawrence
Pääosissa: Will Smith Alice Braga Dash Mihok
Tarina: Mark Protosevich Akiva Goldsman Richard Matheson John William Corrington Joyce Hooper Corrington
Kuvaus: Andrew Lesnie
Musiikki: James Newton Howard

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2007Kesto: 100 minuuttia
Julkaisija: WarnerKuva:
1080p 2.40*
Ääniraita: Dolby TrueHD
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: 205928EAN: 7321946176356

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään