4K/UHD - Arvostelu

4K UHD arvostelu kansi

First Man

 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Vähäeleisen iskevä tarina Neil Armstrongin ja ihmiskunnan matkasta kuuhun. Virkistävästi ilman fanfaareja ja hurmoksellista alleviivausta kerrottu taival tekee kyllä tapahtumien magnitudin selväksi, mutta tuntuu skaalaavan historiankirjojen elämää suuremmat tapahtumat ansiokkaasti ihmisen kokoluokkaan.

On oikeastaan väärin väittää, että tässä keskitytään ihmisiin huikeiden tapahtumien pyörteissä. Kerronta tuntuu panostavan yhtä paljon historian kuvitukseen ja vetoavan draaman luomiseen, mutta läsnäolon tuntu on purevan huumaava.

On myös hämmentävää, että Apollo 11:sen tarinaan ei vielä ole elokuvissa törmännyt vaikka samaa puurokattilaa on kierretty hyvin ahkerasti. Tämä on komea, pureva ja viimeistä piirtoa myöten koukuttava filmatisointi. Samalla kyse on elokuvasta, jota Donald Trump ei kuulemma halua edes nähdä koska se jättää näyttämättä Yhdysvaltain lipun pystytyksen kuun pinnalle. Tämä pieni valinta kuvastaa elokuvan tahtoa korostaa elämää suurempien tapahtumien inhimillisyyttä, niiden mahtumista elämän kokoluokkaan, ja ihmisiä kansakuntien keskipisteessä. Tämä on hieno kokemus.

Elokuva perustuu James R. Hansenin kirjaan "First Man: The Life of Neil A. Armstrong" (2005).

Rosoisen filmimäinen ja väritoistoltaan hehkuvan patinoitu kuva ei edusta iskevintä 4K:ta, mutta anti on huoliteltua ja autenttista. Pääosin 16mm filmille kuvatulta ja 2K:na masteroidulta kuvalta ei toki ole 4K-referenssin tasoa lupa odottaakaan. Anti on kuitenkin dynamiikaltaan pätevää ja filmiraetta lukuun ottamatta moitteettoman vakaata. Kuun pinnalla rae yllättäen katoaa ja jälki muuttuu paitsi toismaallisen jäsentyneeksi myös enemmän 4K:ksi, mistä kiittäminen lienee näissä otoksissa käytettyjä IMAX-kameroita. Hillitty, mutta napakka ääniraita toistaa dialogin luontevan ikä-korrektisti ja pusertaa tunnelmaa osaavin elkein.

Ekstrat löytyvät 4K:na UHD-levyltä ja HD:nä niin ikään boksin sisältämältä Blu-rayltä. Ekstroissa ohjaajan, käsikirjoittaja Josh Singerin ja leikkaaja Tom Crossin asiallinen kommenttiraita, poistettuja kohtauksia (4 min.) ja sarja lyhyitä koosteita NASA:sta (7 min.), Neil Armstrongista (5 min.), tositapahtumaan tarttumisesta (4 min.) ja elokuvan synnystä (n. 20 min.). (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Damien Chazelle
Pääosissa: Ryan Gosling Claire Foy Jason Clarke Kyle Chandler Corey Stoll Christopher Abbott Ciaran Hinds
Tarina: Josh Singer James R. Hansen
Kuvaus: Linus Sandgren
Musiikki: Justin Hurwitz

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Kuvat

Tekniset tiedot

Vuosi: 2019Kesto: 141 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
4K HDR 2.39
Ääniraita: Dolby Atmos
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 5053083180614

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Universal) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään