Kino - Arvostelu

The Zero Theorem

Terry Gilliam on ohjannut suuria ja vielä suurempia kassamagneetteja jo neljänkymmenen vuoden ajan. Visuaalisen fantasiaelokuvan saralla on vaikea kuvitella pitkäaikaisempaa menestysohjaajaa. Kuten usein, uusimmallaankin Gilliam jakaa yleisön mielipiteen.

Qohen Leth (Christoph Waltz) työskentelee Mancom-yhtiön palkkalistoilla. Mies polkee ja vatkaa. Qohenin yläkerta on hajoamassa ja mies odottaa puhelua, joka paljastaisi syyn eksistenssiin, oikean maailmanselityksen. Sekoamispisteessä oleva mies tapaa vuorotellen yhtiön lääkärit, tekoälypsykiatrin sekä johtoportaan. Psyyken todetaan rakoilevan entistä pahemmin. Koska ”Puhelun” odottaminen muodostuu pakkomielteeksi, on pakko siirtyä työskentelemään kotoa käsin. Tämän seurauksena yrityksen johto palkkaa Qohenin perään tarkkailijoita, jotta miehen keskittyminen ei olisi yhtiönvastaisen toiminnan parissa. Elämän tarkoituksen etsintä hankaloituu.

Terry Gilliamin tunnustukseksi on sanottava, että hän noudattaa uskollista tyyliä. Katseenvangitseminen on ensi sijalla, tarina tulee perässä, jos on edes tullakseen. Zero Theoremin sinänsä kiinnostava juoni saattaisi suppeammalla ja vähemmällä prameudella toimiakin, nyt sen sivujuonteet hukkuvat kaiken väriloiston alle. Elämän tarkoituksen etsiminen toimisi hillitymmissäkin puitteissa. Hahmojen ja lavastusten vyöry jättää tärkeimmän, Christoph Waltzin sinänsä mallikkaasti esittämän Qohen Lethin, katsojalle turhan etäiseksi. Miehen mielen rapistumista on kuvattu elokuvataiteessa useasti näyttelijäkeskeisemmällä tavalla onnistuneemmin. (VA)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Terry Gilliam
Pääosissa: Christoph Waltz David Thewlis Mélanie Thierry Matt Damon Tilda Swinton Lucas Hedges Peter Stormare Ben Whishaw
Tarina: Pat Rushin
Kuvaus: Nicola Pecorini
Musiikki: George Fenton

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2013Kesto: 107 minuuttia
Julkaisija: Sony Pictures 
  
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
    

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Sony Pictures) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään