Kino - Arvostelu

I Still Hide to Smoke

À mon âge je me cache encore pour fumer 

Hamamiin saapuvat naiset riisuvat huntunsa ja mekkonsa välittömästi portin sulkeuduttua selkänsä takana. Miesten hallinnoimasta ulkomaailmasta sujahdetaan naisten territoriolle, kylpylän hämyiseen suojaan. Kellarin kostea mystisyys vapauttaa puheen. Vaatteiden pudotessa lattialle, paljastuvat salaisuudet. Musliminaisilta tipahtaa etuliite, islamin jättämät arvet avataan huumorin avuin. Joukkio jakaa keskenään kaiken. Ikäjakauma elävöittää, nuoret oppivat perimätietona uskonnon ja kulttuurin lainalaisuudet.

Rayhanan esikoisohjaus on ylidramatisoitu, epätasaisten kohtausten repaleinen leikekirja. Algerialaisen kylpylän hämyssä kuvattu elokuva toimii keskustelunavauksena, lisäpuheenvuorona naisen asemasta islamissa. Elokuvallisilta arvoilta se ei onnistu vakuuttamaan, tarinan olemattomuus sekä visuaalisten ratkaisuiden köyhyys jättävät huolimattoman, näennäisdokumentaarisen leiman. Käsikirjoituksen rikastuttaminen on unohtunut tyystin, kelvollisista aineksista on napattu vain muruset.

Kuten niin usein islam-keskeisen taiteen kanssa, elokuvan jättämä tunnetila on ristiriitainen. Samassa kun haluaisi niin kovin ymmärtää, on vaikea peittää vihansa tätä epätasa-arvoista uskontokuntaa kohtaan.

Huhtikuun taitteeseen osuva Season Film Festival esittää elokuvaa Helsingin Kinopalatsissa englanninkielisin tekstityksin. (VA)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Rayhana
Pääosissa: Hiam Abbass Biyouna Nadia Kaci Fadila Belkebla Nassima Benchicou
Tarina: Rayhana

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2016Kesto: 90 minuuttia
Julkaisija: Season Film Festival 
  
 
Ikäraja:
(16)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 16 vuotta täyttäneelle.
    
© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Season Film Festival) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään