Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

The Theory of Everything

Kaiken teoria 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Stephen ja Jane Hawkingin tarinan kertova elokuva on helposti yksi parhaista koskaan näkemistäni elämänkertakuvauksista. Elokuva kantaa massiivisen tarinansa elegantisti ja onnistuu valottamaan omalta osaltaan sekä uraauurtavaa tieteentekemistä että rajun sairauden haastamaa tavallista perhe-elämää sen kulisseissa. Näitä kahta tarinan lankaa taidolla kuljettava elokuva tuntuu aidolta, tahdikkaalta ja omintakeisten elämän pilkahdusten rytmittämältä taipaleelta, jonka aikana voi kuvitella tutustuvansa todellisiin ihmisiin.

Näin ollen onkin jonkinasteinen järkytys tutustua levyn ekstroihin, joiden lyhyet koosteet herättävät huolen elokuvan tosipohjasta. Elokuvan suuret linjat kulkevat ilmeisen uskollisesti tosielämää seuraten, mutta ohjaajan kommenttiraita päästää masentavasti ilmat pihalle lähes jokaisesta elokuvan pienestä draaman kiintopisteestä. Harmillisin havainto on monen aidolta Stepheniltä ja Janelta tuntuneen nyanssin paljastuminen näyttelijöiden keksinnöksi, mutta myös moni detalji parin tapaamisesta ja arjen merkkipaalusta teorioiden syntyhetkiin ja Stephenin äänen lopulta vieneeseen trakeostomiaan osoittautuu vapaasti muunnelluksi. Elokuva sai kuitenkin Hawkingsien hyväksynnän, joten puhtaasta sadusta ei ole kyse. Täytyy siis toivoa, että rooleihinsa uponneet näyttelijät ja tarinaan pitkällisesti perehtynyt tuotantotiimi onnistui luomaan autenttisen kertomuksen vaikkei tositarinaa raamattunaan selvästi pitänytkään. Myös tieteellisten teorioiden selostukset jätetään tässä muiden lähteiden tehtäväksi.

Varmaa on kuitenkin se, että Eddie Redmayne tekee miespääosassa ilmiömäisen roolisuorituksen joka on Oscar-voittoon johtaneiden tulkintojenkin harvassa joukossa kumartamisen arvoinen saavutus. Redmayne onnistuu esittämään etenevän sairauden runteleman miehen uskottavasti taudin kaikissa vaiheissa ja pitää fokuksen jatkuvasti elämässä sairauden lomassa. Tämä tuntuu uskolliselta valinnalta sillä Stephen itsekin pyrki ilmeisesti sivuttamaan sairauden niin pitkään ja pitkälti kuin se oli mahdollista. Vähin elein ja ilkikurisella charmilla syntyvä hahmo on vaikuttava ja illuusio todellisen Stephen Hawkingin kohtaamisesta vahva.

Stephen Hawking saattoi muuttaa tiedemaailmaa, mutta elokuva on kuitenkin yhtä paljon Janen kuin Stepheninkin tarina. Elokuva perustuu osittain Jane Hawkingin revisioimaan toiseen elämänkertakirjaansa "Traveling to Infinity: My Life with Stephen", johon ohjaaja ei kuitenkaan komenteissaan taida viitata kertaakaan. Felicity Jonesin ansiokkaasti tässä tulkitsema Jane on luonnonvoimaa lähestyvä sankari omassa oikeudessaan, joka kohtasi seurustelukumppaninsa kasvavat haasteet ja täystyöllistävän perhe-elämän valloittavalla vahvuudella, ja empatiaa koskaan menettämättä. Pari tekeekin tässä vaikutuksen kahtena poikkeuksellisen vahvana ihmisenä, jotka molemmat voittivat eteensä tipahtaneet esteet niin täydellisesti kuin se olosuhteissa vain oli mahdollista.

Lopulta kyseessä on ajatuksella etenevä ja vaikuttavan koskettava draama, joka ei ehkä ole virheetön elämänkertakuvaus, mutta inspiroivana kertomuksena vertaansa vailla. Elokuvaan on nähty tarpeelliseksi parannella tositarinan vaiheita, mutta tästä huolimatta elämä elokuvan takana näyttäytyy vaikuttavasti. Kommenttiraidan kuuntelemisen jälkeen elokuvalle on vaikea antaa täyttä viittä tähteä, mutta itse katsomiskokemus siihenkin taipuisi.

Kiitettävä kuva on hitusen pehmeä, mutta vivahteikas, virkeä, vakaa ja vaivattoman periodiuskottava. Yksinkertaisen kaunis ääniraita. Ekstroissa tositarinan ohittava ohjaajan kommenttiraita, hyvä sarja poistettuja kohtauksia ohjaajan kommentein (11 min.) ja suppea, mutta kiinnostava katsaus elämän purkittamisesta (7 min.). (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: James Marsh
Pääosissa: Eddie Redmayne Felicity Jones Charlie Cox Emily Watson Simon McBurney David Thewlis
Tarina: Anthony McCarten Jane Hawking
Kuvaus: Benoit Delhomme
Musiikki: Johann Johansson

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Kuvat

Tekniset tiedot

Vuosi: 2014Kesto: 123 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
MPEG-4 AVC 2.40
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(7)
Kielletty alle 7-vuotiailta. Täysi-ikäisen seurassa elokuvan saa esittää enintään kaksi vuotta nuoremmalle.
  EAN: 5053083041700

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Universal) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään