Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

The Danish Girl

Tanskalainen tyttö 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Sukupuolilokeroiden murtaminen on noussut hiljattain median parrasvaloihin, mutta tämä ei tarkoita, että kyseessä olisi suoranaisesti uusi oivallus. Tanskan taidepiireissä 1900-luvun taitteessa vaikuttaneen avioparin, Lili Elben (syntyjään Einar Wegener) ja Gerda Wegenerin, tarina on tästä varhainen ja varsin äärimmäinen esimerkki.

Yhtä aikaa musertava ja hauras kertomus on hämmentävä matka, jonka aikana yhden perin tavallisen avioliiton roolit muuttuvat peruuttamattomalla tavalla kun aviomies löytää itsestään kauan kyteneen naisellisen puolen. Kohtalon oikun mahdollistamasta oivalluksesta käynnistyy hurja kamppailu sisäisen identiteetin ja ulkomaailman välillä, mutta virkistävästi avioliitto tuntuu olevan ainoa vakaa voima myrskyisillä merillä.

Tavanomaista ihmissuhdedraamaa haastavampi aihepiiri upottaisi helposti elokuvan, mutta nyt pääosien Eddie Redmayne ja Alicia Vikander kannattelevat mykistävää tapahtumaketjua upeasti. Vikander palkittiin roolistaan aiheellisesti sivuosa-Oscarilla, ja Redmayne jatkaa vakuuttavasti taivaltaan muutostarinoiden pelottomana tulkkina. Parivaljakko vetää sympatiat puoleensa vastaansanomattoman helposti, ja löytää inhimillisyyden kaiken sensaationaalisuuden juurilta.

Pääosien ohella kiitos elokuvan vetovoimasta kuuluu myös ohjaaja Tom Hooperille, joka muistetaan mm. HBO:n tuottamasta John Adams -minisarjasta. Komeasti periodipatinoitu pinta on osa elokuvan tenhosta, mutta vieläkin merkittävämmässä roolissa on aiheen tahdikas käsittely ja taidokkaasti ylläpidetty tempo.

Elokuva perustuu David Ebershoffin romaaniin, joka puolestaan otti innoituksensa Lili Elben ja Gerda Wegenerin elämästä. Elokuva, kuten romaanikin, pyrkivät inspiroimaan eivät dokumentoimaan, mutta tarinan suuret linjat noudattavat ilmeisesti pääosin tositarinaa. Elämänkertakuvana tätä ei kuitenkaan kannata ottaa.

Komea periodipatinoitu kuva on vakaa, vivahteikas ja kiitettävän terävä. Napakka ääniraita tulkitsee mainiosti tilanteitaan ja on jatkuvasti tapahtumissa mukana vaikkei juuri vedäkkään huomiota itseensä. Ekstroissa suppea, mutta kestoonsa nähden mainio making of -kooste (11 min.). (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Tom Hooper
Pääosissa: Eddie Redmayne Alicia Vikander Ben Whishaw Sebastian Koch Amber Heard Matthias Schoenaerts
Tarina: Lucinda Coxon David Ebershoff
Kuvaus: Danny Cohen
Musiikki: Alexandre Desplat

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2015Kesto: 120 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
MPEG-4 AVC 1.85
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 5053083071219

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Universal) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään