Kino - Arvostelu

Terminaattori 3: Koneiden kapina

Terminaattori kylvää samanlaista kauhua kuin sci-fin klassikot, Siegelin hieno Ihmispaholaiset tai Menziesin kekseliäs Avaruuden pirut. Tuntematon voima ottaa ihmismuodon, mutta tuhoaa inhimillisyyden.

Ehkä kuitenkin olemme jo lakanneet uskomasta ufoihin. Luottamus koneisiin on kuitenkin vahva. Siksi Matrixin ja Terminaattorin tapaisille elokuville löytyy aina kysyntää. Koneet kapinoivat jo Metropoliksessa ja Kubrickin Avaruusseikkailussa. Terminaattori 3: Koneiden kapina esittelee viimeisimmät vallankumoukselliset.

James Cameronin Terminaattori (1984) on modernin tieteisfilmin pienen budjetin helmi ja sitä seurannut T2: Tuomiopäivä (1991) saman kaavan mukaan tehty viihdyttävä turboversio. Mihin enää tarvitaan Koneiden kapinaa, kun asia tuli jo selväksi?

John Connoria jahtaa taas tulevaisuudesta lähetetty tappajarobotti. Nuorukaisen tehtävänä on johtaa ihmiskunta voittoon taistelussa koneita vastaan, joten Arnold Schwarzeneggerin suojeluskyborgilla on jälleen tehtävä. Ohjaajaksi on vaihtunut kokematon Jonathan Mostow, jolla ei ole Cameronin kykyä rasvata näin isoa masiinaa toimivaksi actioniksi. Terminaattori 3 tarjoaa täyslaidallisen vanhanaikaista pum-pumia.

Tappajaterminaattorina Kristanna Loken nakkelee hemaisevia niskojaan, mutta edellisen elokuvan Robert Patrickin miespuolisen kyborgin yllätyksellisyyttä on vaikea kloonata. Schwarzenegger on roolissaan kankea, vaikka tulkinnan voisi olettaa sopivan robotekniikan vanhentuneelle kalustolle. Yhtään ei auta ohjaaja Mostow´n rytmitajun puute. Monta hyvää hetkeä menetetään otosten väärällä tempolla ja letkautusten onnettomilla painotuksilla.

Cliffhangerista toiseen

On mahdollista tehdä elokuva pelkistä cliffhangereista. Terminaattori 3 yrittää kivuta huipulta huipulle joka käänteessä, mutta kaikki vaikuttaa tuhanteen kertaan ennen nähdyltä. Eikä reseptin salaisuus ole koskaan pelkässä vauhdissa.

Äskettäin nähtiin televisiossa miten homma toimi Hawksin komediassa Hätä ei lue lakia. Loistava käsikirjoitus ja näyttelijät Hawksin löysät pois perkaavassa ohjauksessa loivat melskaavan mestariteoksen, jonka piti ilmassa pelkkä pakottoman keksinnän ja pursuavien ilonpilkkeiden synnyttämä ylimääräinen energia.

Ihastuttava Claire Danes on Terminaattorin kiltti tyttö Katharine. Hän voisi olla uusi Hepburn, älykäs, persoonallinen, itsenäinen ja arvokkaalla tavalla kaunis roolitaituri. Mutta niin viehättävä kuin Koneiden kapinan Kathy onkin, näyttelijä ei voi mitään käsikirjoituksen luonnekuvan puutteille.

Nick Stahl on Terminaattorin valittu messias, Koneiden kapinan oma Neo. Hän on se ”MacGuffin”, tekosyy, jonka vuoksi ryntäillään ja säntäillään. Stahl saa nuoreen Connoriin nuhruista, ontuvaa karismaa. Valitettavasti hänenkin kohdallaan käsikirjoitus on Ö-mapista. Terminaattori 3 lyö kesän ennätyksen tahattoman koomisissa kohtauksissa ja vuoropuhelussa, jota yleensä kuulee ensikertalaisten improvisoimissa hätävararepliikeissä.

Terminaattorin voisi jo terminoida. Koneiden kapinan elkeet, räjäytykset ja tykitykset ovat yhtä tuoreita kuin menneen talven lumet. (HB)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Jonathan Mostow
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger Nick Stahl Claire Danes Kristanna Loken David Andrews
Tarina: James Cameron Gale Anne Hurd John D. Brancato Michael Ferris Tedi Sarafian
Kuvaus: Don Burgess
Musiikki: Marco Beltrami

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Julkaisija:  
  
    

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään