Kino - Arvostelu

Uhma

Defiance 

Jamie Bell ja Daniel Craig näyttelevät valkovenäläisiä Bielskin veljeksiä tositapahtumiin perustuvassa partisaanielokuvassa Uhma.
Jamie Bell ja Daniel Craig näyttelevät valkovenäläisiä Bielskin veljeksiä tositapahtumiin perustuvassa partisaanielokuvassa Uhma.

Edward Zwickin elokuva pohjaa Nechama Tecin tietoteokseen valkovenäläisten Bielskin veljesten metsäprikaatista. Tec haastatteli mukana olleita 50 vuotta tapahtumien jälkeen. Joukosta 1200 pelastui.

Tuvia, Zus, Asael ja Aron Bielski keräsivät natsien 40-luvun alussa miehittämällä Valko-Venäjällä ympärilleen kasvavan joukon getoista paenneita juutalaisia. Kirjan ja elokuvan nimi Uhma ilmentää sitä harvoin muistettua asiaa, että juutalaiset eivät olleet vain natsien tahdottomia uhreja, vaan osasivat myös puolustautua, tarvittaessa väkivaltaisesti.

Nalibockan metsässä leiriytyvistä juutalaisista valtaosa oli tavallisia ihmisiä, joukossa naisia, vanhuksia ja lapsia, joita aseita ja muonaa natseilta ja ympäröivistä kylistä henkensä uhalla hankkivat partisaanit suojelivat. Koko ajan oli pysyttävä liikkeellä, koska Saksan armeija ympäröi kaikkialta. Bielskin veljesten johtama joukko ei voinut luottaa ympäristökylien tukeen, sillä kollaboraattorit toimivat natsien halukkaina ilmiantajina ja juutalaisten auttamisesta kiinni saatuja odotti kuolemanrangaistus.

Kuten Susanna Välimäki osoitti teoksessaan Miten sota soi (Tampere University Press 2008), Steven Spielberg ei Pelastakaa sotamies Ryanissa (1998) keksinyt tapaa, miten kuvata sotilaan kuuroutumista pommien räjähdellessä. Keinoa käytti jo Elem Klimov modernissa sotaklassikossa Tule ja katso (1985). Nyt Edward Zwick kierrättää temppua edelleen näyttäessään miten Daniel ”Bond” Graigin esittämä todellisen sodan sankari Tuvia Bielski hetkellisesti menettää kuulonsa saksalaispommikoneiden keskityksessä.

Yhteys Klimoviin ei liene sattumaa. Uhma käsittelee samaa toisen maailmansodan ajanjaksoa ja samalla rintamalla. Zwickin sinänsä shokeeraavat otokset saksalaisten hävittämistä kylistä ovat kalpea häivähdys siitä apokalyptisestä sekasorrosta, jonka Klimov visioi painajaisnäkyihinsä. Ruumiskasat ja siviilien julma kosto saksalaisten kätyreille löytyivät nekin tuosta merkittävämmästä ajanjakson venäläistulkinnasta.

Blood Diamondissa ja Viimeisessä samuraissa havaittu Zwickin vauhdikas seikkailullisuus on käytössä Uhmankin toimintakohtauksissa. Metsäprikaati joutuu jahdattuna puolustautumaan pakoretkillään, mutta hyökkää itsekin saksalaisjoukkoja vastaan.

Viulunsoittaja metsässä

Amerikkalaiset ja englantilaiset kuvaamassa venäläisten sotaa on erikoinen asetelma. Aiheen tarjoama draama toki sopii Hollywoodin kaavaan. Uhma on selviytymistarina, jossa pieni voittaa suuren. Samalla se on kertomus perheestä, veljeksistä, jotka oppivat puhaltamaan yhteen hiileen. Taistelujen lisäksi mukana on uhkarohkeita koukkauksia vihallisen keskelle, kun tarvitaan lääkkeitä tai harjoitetaan sabotaasia. Kostostakin on kyse. Bielskin veljekset antavat samalla mitalla heidän vanhempansa ilmiantaneille kollaboraattoreille.

Naisten asema on ristiriitainen. Toisaalta he tekevät osansa ruuan hankkijoina ja aseellisessakin puolustuksessa, mutta joutuvat myös alistumaan partisaanien ”metsävaimoiksi” saadakseen turvaa. Raskaudet sen sijaan ovat karuissa oloissa kiellettyjä.

Zwick tarkastelee juutalaisuutta, niin työväkeä kuin intellektuelleja, ja kuvaa rakkautta poikkeusoloissa. Nuoremman veljen Asaelin (Billy Elliotin tanssijapoika Jamie Bell) hääkohtaus on yhdistelmä Viulunsoittaja katolla –musikaalin surumielistä romanssia ja Kummisedän leikkausratkaisuja. Uskonnollinen rituaali särkyy Zus Bielin (X-Men: Wolverinen vihollinen, erinomainen Liev Schreiber) partisaanien iskiessä konepistoolein natsisaattueen kimppuun.

Pikkuveli Aronin (Peter Panissa ja Rosvoruhtinaassa vilahtanut Ron Weasleytä muistuttava Geoge MacKay) kautta Zwick voi kuvata sodan vaikutusta nuoreen – mikä oli Klimovin elokuvan suuri projekti – mutta Uhmassa tärkeä aihe on vain sivujuonne.

Toivon säilyttäminen on iso teema, mutta Uhman loppupuolella tuntuu yliammutulta rinnastaa metsäprikaatin matka Mooseksen vaellukseen luvattuun maahan.

Koskettavien kohtausten merkiksi soi Joshua Bellin riipaiseva viulu. Jostain syystä näyttelijät puhuvat osittain venäjää, mutta pääasiassa murteellista englantia. Se tuntuu kummalliselta kompromissilta ja katsojan aliarvioinnilta. Päinvastoin kuin tekijät lienevät ajatelleen, huono englanti haittaa samaistumista. Silti Uhma tuntuu vilpittömältä yritykseltä Zwickin keskinkertaisessa tuotannossa. (HB)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Edward Zwick
Pääosissa: Daniel Craig Liev Schreiber Jamie Bell Alexa Davalos
Tarina: Clayton Frohman Edward Zwick Nechama Tec
Kuvaus: Eduardo Serra
Musiikki: James Newton Howard

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2008Kesto: 139 minuuttia
Julkaisija: Scanbox 
  
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: 208470  

Genre

Lue myös

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Scanbox) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään