DVD - Arvostelu

Pahan kosketus DVD arvostelu kansi

Pahan kosketus

Touch of Evil 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

"Elokuva on kieli eikä temppurata", kirjoitti Welles mustan elokuvan myöhäisestä kukinnosta Pahan kosketuksessa.

Filmin maine mestarin toiseksi parhaana työnä kirkastuu vasta Wellesin 58-sivuisen muistion pohjalta entisöidyssä versiossa. Huiman intensiivistä, joka otoksella ja äänellä merkityksiä luovaa jäljittelemätöntä ohjaajan taidetta.

Welles itse näyttelee muhkeasti korruptoitunutta lain koura Quinlania pikkukaupungissa Meksikon rajalla. Filmiprojektin alulle panija Charlton Heston on meksikolaispoliisi Vargas. Piinattuna vaimona syksyllä 2004 kuollut Janet Leigh hehkuu lähes Psykon veroisesti.

Restauroidun mustavalkokuvauksen sävyt pääsevät esille yöpimeiden rajaamaan vuorokauteen sijoittuvassa rikostarinassa. Ensi-iltajulkaisua 13 minuuttia pitempi Wellesin versio korjaa väärän kohtausjärjestyksen, korostaa virkaveljensä pettävän Menziesin (Joseph Calleia) roolia sekä Quinlanin väkivaltaisia kuulustelumenetelmiä ja kiistoja Vargasin kanssa. Wellesin radioura kuuluu ääniraidalla.

Äänilähteitä ja Henry Mancinin musiikkia risteyttämällä ekspressionismista ja neorealismista ammentanut Welles luo barokkisen mestariteoksen, jossa on jatsin tyyli ja oopperan puitteet. Kuulu 4 minuutin leikkaamaton, pommiin päättyvä avausotos on putsattu alkuteksteistä. Taustaprojisointi häiritsee matkalla Mirador-motelliin - mutta sen ohjasikin Harry Keller! Ikävä kerrosvaihdos (55’58”) hyppää silmille, koska itse Quinlan oli oikeassa stillissä juuri ennen sitä ratkettuaan ryyppäämään. Pakkaus väittää filmiä värilliseksi. R1-version runsaista ekstroista poiketen Eurooppa-versiossa on vain traileri. (HB).

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Orson Welles
Pääosissa: Orson Welles Charlton Heston Janet Leigh
Tarina: Orson Welles Whit Masterson Paul Monash Franklin Coen
Kuvaus: Russell Metty
Musiikki: Henry Mancini

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1958Kesto: 106 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
Anamorfinen 1.82
Ääniraita: Dolby Digital Mono
 
Ikäraja:
(11)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 11 vuotta.
VET: 49543EAN: 5050582078121
© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Universal) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään