Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

They won’t grow old

 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Autenttisesta kuva-aineistosta ja aikalaishaastatteluista koostuva dokumenttielokuva kuvittaa ansiokkaasti marssia ensimmäiseen maailmansotaan ja sodan arkea aina sen päättymiseen saakka. BBC:n ja Lontoon Imperial War Museumsin tuottama ja Peter Jacksonin ohjaama elokuva onnistuu kertomaan hiljentävän elävästi arjesta sodan juoksuhaudoissa ja tunnelmista tykkitulen lomassa.

Irrallisista arkistofilmeistä syntyy yllättävän koherentti ja kerronnan kaareltaan vetoava esitys, joka puhaltaa yksityiskohdat eloon historiankirjojen sivujen takana. Historian tutkijoiden keräämien noin 30-40 audiohaastattelun käyttö on elokuvalle riemuvoitto, joka tuo aikalaisten kokemukset esiin ja välittömästi iholle aivan eri tavalla kuin yhdenkään historiallisen dokumenttielokuvan kertojaääni. Miesten kertomuksista välittyy ennemminkin elämänilo ja leikkimielisyys kuin kauhu ja kärsimys, mutta molemmat ääripäät ovat läsnä uskottavasti.

Kuva koostuu autenttisesta materiaalista, josta osa on väritetty jälkikäteen, joten laatu vaihtelee hieman lähteen mukaan. Kuva on kuitenkin kauttaaltaan miellyttävän vakaa ja jäsentynyt. Ääniraita koostuu yksinomaan aikalaisten audio-haastatteluista, jotka soivat yllättävän puhtaasti ja läsnäolevasti, sekä tapahtumille jälkikäteen luodusta hillitystä ambienttimaailmasta.

Ekstroissa erinomainen dokumentti aineiston restauroinnista ohjaajan johdolla (30 min.). Dokumentin esittelemä ero lähdeaineiston ja pieteetillä korjatun aineiston ero on huikea, ja elokuvantekijöiden kyky tuoda se kevein keinoin lähemmäs tätä päivää on suorastaan taikuutta. Sama pätee ääniraidan luomiseen tyhjästä, jossa tekijät eivät tyytyneet kirjastoklippeihin vaan hyödynsivät muun muassa periodikalustoa, huultenlukijoita ja samalta alueelta kotoisin olevia ääninäyttelijöitä. Kaikki tämä mykistävä omistautuminen asialle näkyy ja kuuluu lopputuloksessa. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Peter Jackson
Musiikki: David Donaldson Janet Roddick Steve Roche

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2018Kesto: 99 minuuttia
Julkaisija: Warner Bros.Kuva:
1080p 1.85
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(16)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 16 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 7340112750015

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner Bros.) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään