Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Troija – ohjaajan versio

Troy - Director's Cut 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Troijan puoli tuntia teatteriversiota pidempi ohjaajan leikkaus toimii yllättäen liki neljän tähden edellyttämällä tavalla. Spektaakkeli täyttyy massakohtauksista, joten ylimääräiset minuutit luovat henkilöille, ja samalla katsojille, tilaa hengittää.

Homeroksen Ilias on maailman tunnetuin seikkailu, sillä siitä alkoi eurooppalainen kulttuuri. Amerikkalaisissa käsissä tuloksena oli elokuva, joka pani ainakin kymmenen kertaa puistelemaan päätään, varsinkin kun tiesi ohjaajan saaneen klassisen koulutuksen, johon kuului Homeroksen luku muinaiskreikaksi.

Onneksi nämä puistatukset vähenevät ohjaajan versiossa vain muutamaan. Wolfgang Petersen joutui leikkaamaan elokuvaansa lyhyeksi tuotantoyhtiön vaatimuksesta. Kahden tähden elokuvasta tulikin nyttemmin neljän tähden spektaakkeli, tosin varauksin.

Nämä varaukset joutuu asettamaan Brad Pittin harteille. Akilleen rooli vastaa vaativuudessa Seitsemän veljeksen Juhania, eikä neitimäisestä näyttelijästä ole tehtävään.

Uusista kohtauksista tärkein on ensimmäinen, jossa koira löytää kaatuneen isäntänsä. Koirat toimivat symbolina läpi elokuvan, mutta näistä jouduttiin luopumaan. Odysseuksen hienossa entréessä hän kertoo jäävänsä kaipaamaan koiraansa. Brieis-neito viittaa samaan asiaan, kun sanoo omaavansa koiran rohkeuden puolustaa itseään. Osanottajat ovat siten koiria, jotka alistuvat ylimpiensä, lopulta jumalten ikeen alle.

Muut uudet leikkaukset ovat vähäpätöisempiä, mutta lisäävät psykologista jännitettä vastapariensa, Agamemnonin ja Akilleen sekä Parisin ja Helenan välille.

Tiukan leikkauksen ongelmana oli aiemmin rytmitys. Juuri kun odotukset palasivat, henkilöt kertovat, kuinka heidän nimensä vielä muistetaankaan. Seuraavan hyvän kohtauksen jälkeen tunnelma pilattiin gregoriaanisen kirkkolaulun ja joikaamisen sekaisella uikutuksella. Tekijöille ei kaiketi ole kerrottu, että tehokeinoa on käytetty jo kerran hyvin, ja useita kertoja huonosti.

On lapsellista väittää, että tämä on Gladiaattoria parempi elokuva saati klassikko. Yksi lisätähti tulee pikeastaan vasta siitä, että Rooman perustaja Aeneas mainitaan pureskelemattomassa muodossa.

Kaartin parhaita ovat kotoisista aikalaisarvioista poiketen alkuperäinen Hannibal Lecter, Brian Cox, Agamemnonina ja Chopperista nostetta saanut Eric Bana Hektorina. Ja lopuksi: toivottavasti kenelläkään ei ole Akilleen itseluottamusta hamuta naisen hameen alle, kun tämä painaa tikaria kurkkua vasten. Ei Homeroskaan niin viineissään ollut, että näin hurjia olisi turinoinut.

Komea kuva jättää jopa häkeltyneen tunteen. Refererenssitasoa. DVD:n hienoinen aliasing-värinä ja ääriviivatarkennuksen erheet ovat kuin muisto vain. Ääniraidat toimivat sävykkäästi, ja musiikinkäyttö toimii aiempaa versiota paremmin. Edelleenkään elokuvan äänimaailma ei tunnu kaikkein luovimmalta. Ekstroihin on tallennettu 81 min. dokumentteja, ohjaajan lyhyt intro ja traileri. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Wolfgang Petersen
Pääosissa: Brad Pitt Eric Bana Orlando Bloom Brian Cox Peter O'Toole
Tarina: Homer David Benioff
Kuvaus: Roger Pratt
Musiikki: James Horner

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2004Kesto: 195 minuuttia
Julkaisija: WarnerKuva:
1080p 2.40*
Ääniraita: Dolby TrueHD
Dolby Digital 5.1
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: 109516EAN: 7321944173775

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään