4K/UHD - Arvostelu

4K UHD arvostelu kansi

Unforgiven

Armoton 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Clint Eastwoodin menestynyt ja arvostettu (4 Oscaria ja lukuisia muita palkintoja) western saattelee lännenelokuvan genrenä hyvin ansaittuun lepoon. Eastwoodin omille oppi-isilleen, spagettiwesternien kuolemattomalle isälle Sergio Leonelle ja mm. Dirty Harryn ohjanneelle Don Siegelille, omistaman elokuvan keskeisimmät roolit on miehitetty kovilla nimillä: Clint Eastwood, Gene Hackman ja Morgan Freeman.

Eastwood on vaimonsa menettänyt perheellinen mies, jonka ruudinkatkuisesta menneisyydestä löytyy ennemmän kuolleita miehiä, naisia ja lapsia kuin sankari tahtoisi muistaa. Vuosien hiljaiselon jälkeen mies ajautuu vielä eläkepäivillään mukaan hankkeeseen, jonka päämääränä on kostaa ilotyttöjä viillelleille farmareille verisesti ja nostaa näistä luvattu tuhannen dollarin palkkio.

Eastwood osti elokuvan käsikirjoituksen oikeudet itselleen jo vuosia sitten, mutta halusi omien sanojensa mukaan odottaa kunnes oli mielestään kyllin vanha pääosaan. Odotus kannatti, sillä lopputuloksena oli älykäs ja sympaattinen lännenloru, jossa aseet puhuvat vasta ihmisten jälkeen.

Uuteen 4K-masteriin pohjautuva kuva toistaa oletettavasti kaiken mitä alkuperäisellä tummasävyisellä filmillä on tarjota. Valoisissa ulkokuvissa anti on mairittelevaa sekä yksityiskohtien erottelukyvyn että luonnollisen maanläheisen väritoiston osalta. Tummat otokset sitä vastoin pysyvät verrattain tukkoisina, mutta myös nämä toistuvat vakaasti. Filmirae näkyy, mutta ei häiritse. Otos siellä täällä väläyttää jopa 4K:n aatelistasolle oikeuttavaa toistoa, erityisesti kasvojen uurteissa, mutta valtaosin jälki muistuttaa taidonnäytettä uskollisen naturalistisen uudelleenmasteroinnin saralla, ei viiltävintä tuoretta 4K HDR -kuvaa. Hienolle elokuvalle tämä on kuitenkin kunnioittava uusi kuosi, jolla on myös Eastwoodin hyväksyntä.

Rauhallinen ääniraita soljuu tyylillä eteenpäin tapahtumien taustalla, eikä sen enempää dialogista kuin väistämättömistä pyssytappeluistakaan puutu iskua.

Ekstroissa elokuvahistorioitsija ja Eastwood elämänkerran kirjoittaja Richard Schickelin jaaritteleva kommenttiraita (myös 4K-levyllä). HD-version levyllä lisäksi mainio Schickelin kirjoittama ja ohjaama kooste miehen urasta dokumentin "Eastwood on Eastwood" (69 min.) muodossa, hyvä retrospektiivinen haastattelukooste (22 min.), tätä täydentävä making of (24 min.), kooste Eastwoodista tähtenä (16 min.), vanhan Maverick-sarjan jakso "Duel at Sundown" (49 min.) ja traileri. Ekstrat ovat osin päällekkäisiä, mutta ajatuksella koottuja.

Boksista löytyy myös ilmeisesti samasta uudesta 4K-masterista tehty HD-versio omalla levyllään. HD versio jää hitusen tylpemmäksi kuin 4K-versio, joten ero on nähtävissä, mutta se ei ole keskimäärin suuren suuri. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Clint Eastwood
Pääosissa: Clint Eastwood Morgan Freeman Gene Hackman Richard Harris
Tarina: David Webb Peoples
Kuvaus: Jack N. Green
Musiikki: Lennie Niehaus

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1992Kesto: 131 minuuttia
Julkaisija: Warner Bros.Kuva:
4K HDR 2.40
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(16)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 16 vuotta täyttäneelle.
VET: 98008EAN: 7340112739836

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner Bros.) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään