Kino - Arvostelu

Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader 

Son of Rambow -elokuvassa valloittanut Will Poulter eksyy Narniaan serkkupoika Eustace Ruikkuna. Rinnalla vanhat tutut Skandar Keynes, Georgie Henley ja Ben Barnes.
Son of Rambow -elokuvassa valloittanut Will Poulter eksyy Narniaan serkkupoika Eustace Ruikkuna. Rinnalla vanhat tutut Skandar Keynes, Georgie Henley ja Ben Barnes.

Amerikoissa Narnia-elokuvien kiinnostus on hiipunut. Uusin Kaspianin matka maailman ääriin keräsi siellä lipputuloja avausviikonloppuna vain kolmanneksen ensimmäisen osan, Velhon ja leijonan (2005) menestyksestä. Disney-yhtiö jättäytyikin pois viimeisimmästä filmistä ja perhe-elokuvayhtiö Walden Median kumppaniksi tuli Fox. Andrew Adamsonin sijaan ohjaajaksi vaihtui kokenut Michael Apted, 70, jonka elokuvia ovat Kaivosmiehen tytär, Ukkossydän ja Bond-tuotos Kun maailma ei riitä.

Vaikka C.S. Lewisin jatkotarinan viimeisin osa tehtiin aiempia varovaisemmin, sata miljoonaa pienemmällä budjetilla kuin Prinssi Kaspian (2008), ja puoli tuntia lyhyemmäksi kuin aiemmat filmit, silti Kaspianin matka maailman ääriin on sarjan sujuvin seikkailu.

Harry Potter jyrää ja teinivampyyrit ovat nuorison uusin villitys. Niiden rinnalle uusi Narnia 3 kelpaa eräänlaisena köyhän miehen Sormusten herrana. Kun Kaspianin matka tapahtuu merillä, Apted on saanut mukaan myös Pirates of the Caribbeanin tyylistä lennokkuutta.

Kertomus käynnistyy eläväksi muuttuvasta merimaalauksesta, ja siihen se myös tyylikkäästi päättyy. Nämä ovatkin ainoat suvantokohdat. Vuonna 1952 kolmantena ilmestynyt (mutta valmiin kokonaisuuden viides) Narnian tarina antaa runsaita sytykkeitä nopeatempoiseen toimintaseikkailuun. Ohjaksissa Apted ei löysää hetkeksikään. Vivahteikkaan fantasian hyökyaallot tempaavat katsojan vastustamattomaan merelliseen karuselliin.

Pevensien perheen kuopus Lucy (Georgie Henley) ja veli Edmund (Skandar Keynes) asuvat serkkunsa luona, kun vanhin sisko Susan on Amerikassa ja isoveli Peter lomailee muualla. Eustace-serkku (Will Poulter) on hemmoteltu ipana, mutta kaikki muuttuu, kun nuoret joutuvat suoraan huoneestaan matkalle Narniaan.

Prinssi Kaspian voitti vallananastaja Mirazin ja palautti rauhan Narniaan. Nyt hän on kuningas ja kapteenina rakennuttamassaan Sarastus-nimisessä laivassa. Sarastus seilaa etsimässä seitsemää lordia ja heidän seitsemää miekkaansa salaperäisiltä saarilta. Vasta kun kaikki miekat on kerätty Aslanin pöydälle, voidaan vaarallisimman, Pimeän saaren lumous murtaa.

Ihastuttava satuseikkailu

Ihastuttavan vanhanaikaisessa satuseikkailussa on tyttö- ja poikavetoisuus hyvässä tasapainossa. Tilaa löytyy pikku-Lucyn psykologiselle kehitykselle nuoreksi neidoksi ja myös Edmundin miekkailulle. Elokuvasta tehtiin jälkikäteen 3D- ja jopa 4D-versiokin, mutta Kaspianin matkan lohikäärmeet ja merihirviöt näyttävät ällistyttäviltä tavallisenakin filminä.

Kiinnostavin lisuke tarinoihin on vahingossa Narniaan joutuva Eustace Ruikku. Lewis nimitti serkkupoikaa alun perin typeräksi, mutta korjasi virheen kirjaansa myöhemmin. Itsekeskeinen Eustace oppii ja muuttuu matkalla eniten. Roolissa on Son of Rambow -filmistä tuttu ja verraton Will Poulter, joka varastaa monet kohtaukset laimeammilta nuorilta näyttelijätovereiltaan.

Hajanaisista Narnia-kirjoista ei elokuvaa synny ilman melkoista muokkausta. Käsikirjoittajat ottavat juonenkulun ja Lewisin tekstin suhteen vapauksia. Hyppelipompelitkin varastavat repliikkeihinsä erään Woody Allenin vitsin.

Kaspian-filmit kaihtavat Velhon ja leijonan alleviivattua uskonnollisuutta. Elokuvallinen jatko jää kysymysmerkiksi. Kirjasarja päättyy taivaallisiin tunnelmiin, mutta kerronnalliseen antikliimaksiin. Juonipaljastus: kaikki Lontoon juna-asemat eivät ole lapsille ja sadun sankareille yhtä turvallisia kuin Harry Potterin King’s Cross. (HB)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Michael Apted
Pääosissa: Georgie Henley Skandar Keynes Ben Barnes Will Poulter
Tarina: Christopher Markus Richard LaGravanese Stephen McFeely Michael Petroni (C.S. Lewisin romaanin pohjalta)
Kuvaus: Dante Spinotti
Musiikki: David Arnold

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2010Kesto: 115 minuuttia
Julkaisija: FS Film 
  
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: 249207  

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (FS Film) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään