Blu-ray - Arvostelu

Blu-ray arvostelu kansi
Blu-ray
FullHD

Jurassic Park

Jurassic Park - Ultimate Trilogy 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Poikamaisen intonsa säilyttänyt miljardööri keksii tavan kloonata dinosauruksia ja rakentaa näitä varten kokonaisen huvipuistosaaren. Ennen kaikkien aikojen turistimagneetin avaamista yleisölle pääsee ryhmä tiedemiehiä ja kaksi lastenlasta elämänsä kiertoajelulle.

Valtavan dinosaurusbuumin aloittanut Jurassic Park on malliesimerkki ajattelevasta efektisirkuksesta - lennokkaasta silmäkarkista, joka hurmaa tehosteilla, mutta loppujen lopuksi viihdyttää hyvällä sadulla. Kirjailija Michael Crichton kirjoitti tarinan alunperin sen lapsihahmojen kautta, ja vaikka hän sittemmin (onneksi) luopui tästä ratkaisusta, leimaa tietty viattomuus ja lapsenomaisuus hyvällä tavalla koko elokuvaa. Fantastinen tarinan siemen on saanut ympärilleen hieman Peter Pan -tyylisiä teemoja lapsia kammoksuvan tiedemiehen (Sam Neill) ja tämän wendymäisen tyttöystävän (Laura Dern) kautta, eivätkä muutkaan hahmot ilkikurisesta pahiksesta (Wayne Knight) aina Benjamin Buttonin nuoruusvuosia selvästikin elävään miljardööriin (Richard Attenborough) tunnu olevan hukassa hiekkalaatikon leikeissä. Tämän letkan ohjaajana Steven Spielberg on enemmän kuin mies oikeassa paikassa.

Jurassic Park ei onneksi ole pelkkä tehosteidensa summa, mutta historiankirjoihin elokuva pääsee nimen omaan tehosteidensa johdosta. Elokuvaa lähdettiin tekemään pienoismalleja hyödyntävän stop motion -animaation ja suurempien mekatronisten nukkien kautta, mutta kuvausten aikana ILM:n tietokonetehosteet nousivat ohi takavasemmalta. Lopputuloksena on että lähes kaikki otokset, joissa näyttelijät eivät ole lähikontaktissa dinoihin on tehty tietokoneella.

Elokuva on ehommillaan lähes 20 vuoteen ja vaikka anti ei olekaan tasaisesti aivan huipputasoa, on toisto pääosin havaittavasti erottelevampaa kuin ennen. Erityisen hyvältä näyttävät Stan Winstonin pajan luomat lähikuvien dinosaurukset, joista teräväpiirtokuva tuntuu löytävän uutta tekstuuria. Myös ILM:n loihtimat aikoinaan suorastaan vallankumoukselliset tietokonepohjaiset otokset pitävät yhä kuosinsa nätisti. Kolmannen tehostepajan, Phil Tippetin studion käsialaa oleva raptorien tulo keittiöön jää oikeastaan ainoaksi ikääntyneemmäksi otokseksi, joka näyttää nyt turhan selvästi stop motion -animaatiolta.

Itse HD-kuva on tasokkaan filmimäinen, jäsentynyt ja väritoistoaan myöten luonteva. Kuvan ongelma on paikoin huomattavaksi yltyvä ja liki jatkuvasti läsnä oleva rakeisuus, joka tekee muutamasta otoksesta varsin ruman näköisiä - huomattavimmin tämä koskee muutamaa komentibunkeriin sijoittuvaa kohtausta. Tämä on kokonaisuutta ajatellen kuitenkin pieni murhe, ja rakeisuuden vastapainona on terävä erottelukykyinen kuva. Muilta osin jälki on ilahduttavan vakaata, eikä roskasta tai printtivirheistä ole tietoakaan.

Jurassic Park oli aikoinaan ensimmäinen uutta digitaalista DTS-ääniraitaa hyödyntänyt elokuva, joten on hyvin sopivaa, että elokuva tarjoillaan nyt häviöttömällä DTS-HD Master Audio ääniraidalla. Ääniraita pääsee dinoäänien ohella herkuttelemaan yhdellä parhaista John Williamsin koskaan säveltämistä musiikkiraidoista. Takakaiuttimet ovat ehdottomasti paikallaan tämän katsomisessa, samoin subbari tömistelyn tehostimena, vaikka dinokarjaisut tuntuvatkin sijoittuvan pääosin ylempiin rekistereihin.

Ekstrojen parasta antia edustaa vanha James Earl Jonesin juontama making of dokumentti (50 min.) ja ainoana uutena HD-koosteena kolmiosainen retrospektiivi tekijöiden mietteistä elokuvan tiimoilta (yht. 61 min.). Lisäksi mukana on mainoshenkinen kooste elokuvan tekemisestä (5 min.), tunnelmia kuvauspaikalta (9 min.) ja koosteet esituotantotapaamisista (6 min.), kuvauspaikkojen etsimisestä (2 min.), kuvauspaikalle iskeneestä hurrikaanista (2 min.), kahden kohtauksen esivisualisoinnista (yht. 10 min.), erikoistehosteista (7 min.) ja äänisuunnittelusta (1 min.). Sokerina pohjalla vielä valikoituja storyboardeja HD-muodossa (mm. alkuperäinen loppukohtaus ja yksi poistettu kohtaus), kuvagallerioita, traileri ja kooste Jurassic Park -pelin tekemisestä. Elokuva on julkaistu osana trilogiaboksia, joka sisältää Blu-ray-version lisäksi myös Digital Copy -levyn jokaisesta elokuvasta. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Steven Spielberg
Pääosissa: Sam Neill Laura Dern Jeff Goldblum Richard Attenborough
Tarina: Michael Crichton David Koepp
Kuvaus: Dean Cundey
Musiikki: John Williams

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1993Kesto: 127 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
VC-1 1.85*
Ääniraita: DTS-HD MA 7.1
 
Ikäraja:
(11)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 11 vuotta.
VET: 11EAN: 5050582853469

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Universal) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään