Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä 3D

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Parempia uutisia Karibialta! Merirosvo Jack Sparrow’n seikkailujen neljäs osa Vierailla vesillä on elokuvasarjan lyhin. Sekin takaa, että tuttuja latuja kulkeva fantasia tekee paluun kahta edellistä lukua jäntevämpänä. Budjettien kasvaessa tekijät suurentelivat satuelementtejä efektikylläisemmiksi vetävyyden kustannuksella. Pirates of the Caribbean 4 on vihdoin keskittyneempi tarina, vaikka vetääkin lopuksi vesiperän.

Aineksia on otettu Tim Powersin romaanista On Stranger Tides (1987), jossa merirosvokapteeni Mustaparta etsi tarunomaista Nuoruuden lähdettä. Nämä ainekset on sekoitettu Jack Sparrow’n pyrkimyksiin saada takaisin laivansa Musta Helmi. Mustaparran ja Jackin lisäksi filmin kolmantena kapteenina on vanha kilpakumppani Barbossa. Hän tarjoaa Jackille yhteistyötä Nuoruuden lähteen etsinnässä.

Taruaarretta tavoittelevat myös Karibian vesien herruudesta kamppailevat Englanti ja Espanja. Päästäkseen jäljille ensimmäisenä, maiden kuninkaat ryhtyvät kilpavarusteluun, josta merireitit tuntevat rosvokapteenimme hyötyvät. Löytöretken vaaran muodostavat petollinen Mustaparta ja hänen yhtä vaarallinen tyttärensä Angelica, jonka Sparrow tunteekin entuudestaan.

Tuimasilmäinen, tummakulmainen Ian McShane näyttelee Mustapartaa karismaattisesti. Tyttärenä Penélope Cruz on väärässä roolissa. Ehkä Cruz joutuu varomaan, koska oli filmauksissa raskaana? Almodovarin tai Allenin filmeissä näkynyt särmä jää näyttelijästä puuttumaan. Tulee ikävä Renny Harlinin muuten surkean Kurkunleikkaajien saaren verevää Geena Davisia saappaineen.

Uusia kasvoja Pirates kyllä kaipaa, sillä jollekin autiosaarelle on laivasta jätetty sekä Keira Knightley että Orlando Bloom. Elizabeth ja Will olivat se raikas nuoripari, jonka kautta katsoja sai tutustua kapteeni Jackiin. Myöhemmissä seikkailuissa nämä ja muut tyypit sekä elämää suuremmat tehosteet jyräsivät Sparrow’n sivurooliin omassa tarinassaan. Nyt niin ei onneksi käy.

Kapteeni Jack on mukana lähes joka kohtauksessa, ja nosteessa kuin lätkän MM-leijonat suorassa lähetyksessä. Sparrow kävelee yhä niin kuin tytöt. Johnny Deppin tulkinta on silti aiempaa suoraviivaisempi ja psykedeelisimpiä ylilyöntejä välttävä. Tähden ryhtiliike roolissa pelastaa paljon.

Geoffrey Rush on taas erinomainen Barbossana. Ylevä hölmöily on hahmossa täydellisen elegantissa balanssissa. Sankarillisen nuoren miehen rooliin kapteenien rinnalle tuodaan Mustaparran vangitsema pastori Philip (Sam Claflin). Hengenmiehen tarina niveltyy vaivoin kokonaisuuteen, vaikka suinpäin ihastuminen kauniiseen merenneitoon (Astrid Berges-Frisbey) parantaa tilannetta.

Kohtalokkaat merenneidot tarjoavat filmin huippuhetket. Seireenien lumo ja tuhon uhka lomittuvat jännittävästi. Merenneitojen toiminnalliset uinti- ja sukelluskohtaukset perustelevat muuten melko turhanaikaiselta tuntuvan kolmiulotteisuuden.

”Ei se päämäärä, vaan matka sinänsä”, huomauttaa kapteeni Jack. Käsikirjoitus luottaa merirosvokaavaan: jossain on aarre ja jollain kartta. Kun tarpeeksi hyöritään, saavutaan perille. Jakso jaksolta otettaan löyhentäneen Gore Verbinskin ohjaajana korvannut Rob Marshall ei saa juonta kulkemaan ja huipennuksetkin ovat harvassa. Käänteet ovat ennustettavia ja filmi onnahtelee yhdistellessään hilpeää huumoria merirosvoilun raakuuksiin.

Mustan Helmen kirous oli koko perheen seikkailun valio samaan tapaan kuin Muumion ja Zorron uusversioiden ensimmäiset osat. Pirates nelonen ei iske tulta samaan malliin. Vierailla vesillä vihjaa lopussa kuitenkin jatkon mahdollisuuteen.

Olisiko kysyntä jo kyllästetty? Leikkaavatko tuottajat oman kurkkunsa jatkamalla sarjan tekohengitystä liian pitkään? Tuskin, jos katsoja saa merirosvolaivansa kannelta täyslaidallisen Johnny Deppiä.

Tähtikin on luvannut jatkaa ”niin kauan kuin käsikirjoitukset ovat hyviä”. Siis juuri niin kauan kuin Jack Sparrow saa kukkoilla Karibian kunkkuna stoorin keskiössä. (HB)

Jopa häkellyttävän tarkka ja näyttävä kuva. Kekseliään toimiva ja eloisa ääniraita varmistaa referenssitason. 3D-versiota ei vielä arvioitu, mutta siihen palataan heti, kun testilaitteisto on saatu kykettyä. Mukana on kopiolevy, joka on käytettävissä rajoitetun ajan. Ekstroissa 3 min ylijäämäotoksia, 2 min. legoparodiaa, ja kommenttiraita. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Rob Marshall
Pääosissa: Johnny Depp Penelope Cruz Ian McShane Kevin R. McNally Astrid Berges-Frisbey Sam Claflin Geoffrey Rush
Tarina: Ted Elliott Terry Rossio (Tim Powersin kirjan pohjalta)
Kuvaus: Dariusz Wolski
Musiikki: Hans Zimmer

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2011Kesto: 136 minuuttia
Julkaisija: DisneyKuva:
1080p2.40*
Ääniraita: DTS-HD MA5.1
 
Ikäraja:
(11)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 11 vuotta.
VET: 264169  

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Disney) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään