4K/UHD - Arvostelu

4K UHD arvostelu kansi

Batman Begins

 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Bob Kanen 1940-luvulla karrikoiden piirtämä sankari muuttui kaksi vuosikymmentä myöhemmin camphuumoriksi, kunnes nousi feeniksenä 1980-luvulla Dark Knight -sarjakuvien tummaksi kostajaksi. Elokuvapuolelle vastaavia nousuja oli kaksi, Tim Burtonin aloittama vuonna 1989 ja hienoinen yllätys vuonna 2005, kun Christopher Nolan alkoi uudistaa lepakkomiehen tarua.

Olen suhtautunut Batmanin alkuperää ja taustaa valottavaan Batman Beginsiin kaksijakoisesti. Toisaalta se käy hyvästä viihteestä, vaikka toiminta kapsahtaa tavanomaisiin pureskellun narskuteltuihin ratkaisuihin. Pakolliset harjoittelut ja ninjailut vielä kestää, mutta kohokohdat jäävät saavuttamatta. Näin se DVD-ajalla jäi kolmeen tähteen.

Seuraavassa, HD-formaatissa innostuin hieman, koska sävyt ovat tummemmat aiempiin filmatisointeihin verrattuna. Christian Bale selviytyy kärsivän sankarin roolistaan pystypäin ollen jopa kaikkien aikojen lepakkomies. Tärkeää on myös uskomattoman tasokkaan sivuosakaartin toiminta.

Lähtökohdaksi otettiin Yön ritarin salaperäinen alkuperä, jota ei kovinkaan paljon oltu sarjakuvissa saati elokuvissa valotettu. Christian Bale tekee hyvä roolin, ja sarjan tapaan hyvä sivuosakaarti tukee mukavasti: Michael Caine, Liam Neeson, Gary Oldman.

Nyt UHD-aikakaudella pettymys valtaa jälleen mielen. Alkuosassa kuluu lapselliseen ninjailuun peräti puoli tuntia. Sitten voidaan jo viihtyäkin. Vihdoin 50 minuutin kohdalla sankarille tilataan 10 000 varahuppua, joka ainakin vihjaa, ettei Yön ritari ota itseään liian vakavasti. Loppu ei kuitenkaan rymistelyineen nosta tunnelmaa, ja Jokerikin vilahtaa vain käyntikortissa.

Kohokohdaksi jää oikeastaan vain Games of Thronesissa nuorta Joffrey-kuningasta näytelleen Jack Gleesonin rooli viattomana pikkupoikana. Häneenhän ei elokuvan ensi-illan aikaan juuri kukaan kiinnittänyt huomiota. Nyt varmasti kiinnittää.

HD-versio ei aikoinaan ollut mikään audiovisuaalinen merkkiteos. Näin on nytkin. Pimeää ja mustia pintoja UHD-tekniikalla päästään toki maalaamaan aiempaa paremmin. Yksityiskohdat piirtyvät tarkemmin. Ero kotelossa olevaan BD-versioon ei kuitenkaan ole merkittävä 4K-skaalauksen ansiosta. Ihmetellä myös täytyy, kuinka lepakkokartanon ulkoportaat väpättävät aliasing-ilmiön takia UHD-levyllä, mutta BD:ssä vaakalinjat pysyvät paikallaan. Ääniraitakin vastaa aiempaa erottelukategoriaa, joka ei ole dynaamisimpia. Ekstrat ovat kolmannella levyllä: 7 min. Imax-prologi The Dark Knight –elokuvasta, kuusi minuuttia ylijäämäkuvaa, viiden minuurin parodia, 104 min. dokumentit ja traileri. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Christopher Nolan
Pääosissa: Christian Bale Michael Caine Katie Holmes Liam Neesom Gary Oldman Rutger Hauer Morgan Freeman
Tarina: Bob Kane David S. Goyer Christopher Nolan
Kuvaus: Wally Pfister
Musiikki: James Newton Howard Hans Zimmer

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2005Kesto: 140 minuuttia
Julkaisija: WarnerKuva:
2160 p 2.40*
Ääniraita: DTS-HD MA5.1
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
VET: 200591EAN: 7340112740764

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään