Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

The Man Who Shot Liberty Valance

Mies joka ampui Liberty Valancen 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

"Kun legendasta tulee totta, paina legenda". John Fordin kunniakkaan uran loppuhuipentuma tekee tiliä western-lajityypin historiaan hieman samaan tapaan kuin Sergio Leonen Huuliharppukostaja vuosia ja Clint Eastwoodin Armoton vuosikymmeniä myöhemmin.

Vanha sankarityyppi (John Wayne) saa väistyä sivistyksen tieltä (James Stewart). Elokuva yhdistää menneen yli sataa vuotta myöhempään aikaan. Kennedyn ja Kingin aikainen kansalaisoikeustaistelu on lopulta suurempi tausta koko tarinalle. Suomessa voitaisiin puhua laillisuusmiesten ja opportunistien välisestä kuilusta, joka nykypäivään siirrettynä tarkoittaa, onko humanistien vai propagandistien puolella.

Toisin sanoen, kuten Fordin mestariteoksessa: "Koulutus on lain ja järjestyksen perusta". Samalla se muistuttaa, että puhtoisimpienkin edusvalvojiemme maine voi perustua valheelle. Mutta lopputlos ratkaiskoon.

Klassikkoa on helppo katsoa nykypäivän lasien läpi. Karjanomistajat, jotka haluavat omia pienviljelijöiden maat, ovat nykypäivän Suomessa kuponginleikkaajien ja heidän joukkoonsa halajavan viideosan porukka. Liberty Valance ja kumppanit taas ovat kuudesosa, joka luottaa kyseenalaisiin poliittisiin keinoihin ja villitsee köyhää kansaa jos ei väkivaltaan niin henkiseen itsepetokseen.

Aalborgin Taffel-akvaviittia väitetään elokuvassa ruotsalaiseksi! Skandinaviaan, hyvinvointivaltion ja demokratian kehtoon, on toinenkin viittaus. Saluunassa pelataan sököä, mutta meille tuntemattomilla säännöillä, kun kaksi paria häviää ässähaille.

Sadistisen konnan (Lee Marvin) loppu kuvataan kahdesta kuvakulmasta, mikä oli aikoinaan omaperäinen ratkaisu muille kuin kurosawansa tunteville.

Uuden BD-laitoksen tarkkuus alkaa tapailla epätodellisen rajoja. Niin tarkka se on. Eipä enää paanukatto värisee aivan elokuvan alussa, joka olikin aiemman DVD-version ainoa digitalisointivirhe. Myös muutamat printistä johtuvat hiushalkeamat on korjattu BD:lle. Ääniraita soi aiempaa erottelevammin ja puhtaammin. Levyllä on mukana myös aiempaan DVD-laitokseen prässätty, vaihtoehtoinen ja restauroitu monoraita. Ekstroissa ei ikävä kyllä ole enää edes DVD-version traileria. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: John Ford
Pääosissa: James Stewart John Wayne Lee Marvin
Tarina: James Warner Bellah Willis Goldbeck Dorothy M. Johnson
Kuvaus: William H. Clothier
Musiikki: Cyril J. Mockridge

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1962Kesto: 123 minuuttia
Julkaisija: FinnkinoKuva:
1080p 1.85*
Ääniraita: Dolby Digital 5.1
    

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Finnkino) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään