Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Rio Bravo

 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Hawks-western tyypillisimmillään: joukko erilaisia miehiä pyrkii yhteiseen ratkaisuun suljetussa tilassa. Luterilainen moraali on tärkeintä: työt tehdään viimeisen päälle, kun on kerran aloitettu.

Periaatteessa kyseessä on arkkityypin tilanne. Paikallinen karjaparoni haluaa vapauttaa hulttioveljensä murhatuomiolta, mutta pieni lainvalvojaryhmä pistää tiukasti kampoihin. Zinnemanin Sheriffistä poiketen päähenkilö (John Wayne) ei juurikaan pyydä apua, koska ei halua sivullisten haavoittuvan.

Sivuteemoilla elävöitetään perustoimintaa. Yksi tärkeimmistä on loppujen lopuksi yhteisön tuomion vastainen, josta voi vetää mielikuvia kommunistivainoista kansalaisoikeuksiin ja rasismiin, vaikka meksikolaisia kuvataan stereotyyppisesti.

Halveksittava juoppo (hieno Dean Martin) alkaa nostaa arvostustaan yhteisön silmissä ryhdistäytymällä. Myös rampa kehäraakki (mainio Walter Brennan) osoittaa tärkeytensä oikeassa paikassa. Kolmas sosiaalisesta ahdingosta nouseva on huijarin vaimona leimattu kaunotar (Angie Dickinson), jonka luomisessa länkkäreistä film noiriin ja science fictioniin hallinneella legendalla Leigh Brackettille lienee ollut suuri kunnia.

Rio Bravon katsoo mielellään monta kertaa. Aina löytyy jotain uutta ammennettavaa. Viimeisellä kerralla ihailin jäntevästi rakennettua ensimmäistä kohtausta, jossa sheriffi, juoppo ja murhamies kohtaavat. Koko liki viiden ensimmäisen minuutin kohtaus toteutettiin täysin ilman dialogia.

Erikoista on myös se, että aikan nuorisotähden Ricky Nelsonin rooli märkäkorvaisena pistolerona onnistuu näinkin hyvin. Yleensähän poikkitaiteelliset julkisuustemput eivät oikein onnistu. Rio Bravo syntyi onnellisten tähtien alla jopa tässäkin suhteessa.

Nostalgista on myös miettiä Claude Akinsia Joe Brudetten pahisroolissa. 1960-luvulla syntyneet muistavat hänet ennen kaikkea television Rekkakuskit –sarjan (Movin´On) Johnny Pruettina. Näyttelijä teki monia merkittäviä sivuosia klassikkoelokuvissa. Tämän lisäksi ainakin Täältä ikuisuuteen oli uran huippuja.

Lajityyppinsä merkkipaaluna Rio Bravo inspiroi muitakin hyvä elokuvia (mm. Night of the Living Dead ja Assault on Precinct 13). Saattoipa tällä olla vaikutuksensa myös siihen, että teksasilainen voimabluesbändi ZZ Top teki 1970-luvulla Deguello-albumin. Deguello tarkoittaa kaulankatkaisu-musiikkia. Meksikolainen verilöylyä säestävä kappale nostettiin koko elokuvan kattavaksi musiikilliseksi linjaukseksi.

Elokuvan kolmea versiota (DVD, DVD SE ja BD) verrattaessa vanhat arviot on syytä kääntää nurinniskoin. Kun vanhan Warnerin pahviselkäisen version värit tuntuivat vuosituhannen alussa ihmeen luonnollisilta, ne näyttävät nyttemmin perin pastellimaisilta. Kahden levyn erikois-DVD tarjoaa ylilämpimät värit. Mutta BD:ssä kaikki tuntuu olevan kohdallaan. Monoraita on soinut aina selkeästi ja tukevasti. Ekstroihin on tallennettu DVD SE:stä tutut sisällöt: John Carpenterin ja kriitikko Richard Schickelin kommenttiraita, traileri ja yhteensä noin 97 min. dokumentit. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Howard Hawks
Pääosissa: John Wayne Dean Martin Angie Dickinson Ricky Nelson Walter Brennan Ward Bond
Tarina: Jules Furthman Leigh Brackett B.H. McCampbell
Kuvaus: Russell Harlan
Musiikki: Dimitri Tiomkin

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1959Kesto: 141 minuuttia
Julkaisija: WarnerKuva:
1080p 1.85*
Ääniraita: Dolby Digital Mono
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: 51586EAN: 7321946142726

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään