DVD - Arvostelu

Kunnian polut DVD arvostelu kansi

Kunnian polut

Paths of Glory 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Jos jokin elokuva, niin tämä toteuttaa kuulua sanontaa “sota on politiikan suora jatke”. Kunnian polut ei jää pelkäksi pasifistiseksi elokuvaksi, vaan toimii myös kylmänä tutkielmana sodan psykologiasta armeijan sisällä.

Kylmyyden ja etäisen näkökulman alla on ohjaaja Stanley Kubrickille ominaiseen tapaan sykkivää lämpöä ja tunteita. Sota merkitsee äärimmäisiä tunteita, mutta vaatii myös äärimmäistä hillintää.

Kunnian polut kuvaa hyvin ensimmäisen maailmansodan mielettömyyttä, sillä sotaa ei olisi edes tarvittu. Venäjän heikko tsaari pakotettiin tukemaan slaavilaisia veljiään Serbiassa. Kuulostaako tutulta?

Saattaa tosin olla, että sota syttyi logistiikan kehittymisen vuoksi, vaikka juuri alkeellisen sotateknologian takia se ei ollut kovinkaan tehokasta. Teknologiasta se tosin lähti liikkeelle: joukkoja kuljetettiin junin, joten liikekannallepanot pantiin käyntiin ikään kuin varotoimina.

Ydinsodan pelon ilmapiirissä elokuvattu teos pystyy näin ohjaamaan katsojan ajatuksia jo tulevaisuuteen. Jos tekniikan innovaatio johtaa täysin tarpeettomaan sotaan, mihin eksponentiaalisesti kasvava tekoäly meidät vielä johtaakaan. Ainakaan elokuva klassikoita se ei luone.

Elokuvan rakenne on kestänyt hyvin aikaa. Ensin soditaan, sitten juonitaan, käydään sotaoikeudenkäynti, koetaan dramaattinen teloitus ja lopulta mietitään, mitä kaikkea tämä itse kullekin tarkoittaa.

Suomessa ja Italiassa oltiin edistyksellisiä toisen maailmansotansa käyneiksi maiksi ja elokuva palkittiin tuoreeltaan. Muualla elokuvan takia suorastaan mellakoitiin ja sitä boikotoitiin, tietysti Ranskassa ja Francon Espanjassa, mutta myös Englanissa ja Yhdysvalloissa oltiin nuivahkoja.

Elokuva perustuu Humphrey Cobbin vuoden 1935 romaaniin, mutta se tuli tunnetuksi myös Broadway-näytelmänä.

Kubrickin maaninen pedanttisuus varjosti tuotantoa jo tällöin, kun avainkohtauksen ankka-ateria jouduttiin valmistamaan 68 kertaa. Sitä vastoin tiedustelupartio pyöriskelee ryömimisen lomassa. Ainakin minua opetettiin Suomen armeijassa toimimaan toisin. Jospa tekniikka kehittyi tältäkin osin sitten ensimmäisen maailmansodan.

Laadukas kuva ja ääni. Kuva näyttää oikein rajatulta: laidoilla on pienet mustat pakkit. Ekstroihin on tallennettu traileri, triviaruutuja, kuvagalleria ja biografiat. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Stanley Kubrick
Pääosissa: Kirk Douglas Ralph Meeker Adolphe Menjou George Macready Wayne Morris
Tarina: Stanley Kubrick Calder Willingham Jim Thompson Humphrey Cobb
Kuvaus: Georg Krause
Musiikki: Gerald Fried

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1957 Kesto: 84 minuuttia
Julkaisija: Future FilmKuva:
Anamorfinen 1.66**
Ääniraita: Dolby Digital Mono
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: 48170EAN: 6416548552019

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Future Film) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään